Банер
Банер
Продужена заштита ауторских права у Европској унији
Вести
четвртак, 15 септембар 2011 10:43

Извор: Еурацтив.рс

Европска унија продужила је заштиту ауторских права музичких извођача и продуцената са 50 на 70 година. ЕУ је саопштила да је циљ те мере да извођачи добијају накнаду за ауторска права до краја живота и да у позним годинама не морају да трпе због мањка прихода. Музичка индустрија поздравила је тај корак, док представници потрошача указују да ће дискографски производи због тога поскупети, а поједини аналитичари упозоравају да је потребно више пажње посветити новим технолошким изазовима, попут тржишта на интернету.

Савет министара ЕУ је 12. септембра усвојио закон на основу кога ће се период заштите ауторских права за извођаче продужити за 20 година. Тиме ће се смањити разлика у заштити права аутора и извођача. Права аутора су заштићена током живота и 70 година након смрти док су извођачи до сада уживали та права 50 година после смиљеног музичког извођена.

Против закон гласале су Шведска, Холандија, Белгија и Луксембург, Чешка, Словачка, Румунија и Словенија док су Аустрија и Естонија биле уздржане. Чланице ЕУ имају две године да прилагоде своје законодавство новом закону. Европска комисија је нови закон предложила у јулу 2008. а Европски парламент га је изгласао у априлу 2009.

Савет министара ЕУ је саопштио да музички извођачи почињу каријеру млади и да често заштита права у трајању од 50 година није довољна да обухвати извођења током целог живота због чега неки од њих губе приходе у познијим годинама.

Већина извођача почиње каријеру у раним 20-тим годинама или раније а очекивани животни век у ЕУ сада је 76,4 године за мушкарце и 82,4 за жене. То значи да извођач који је ушао у осму деценију не би могао да има користи од свог дела јер су му истекла ауторска права када му је најпотребније, навела је Европска комисија у објашњењу нових мера.

ЕУ је, такође, предвидела мере како би уметници који су пренели своја права на продуценте имали користи од продужења периода заштите и како би могли да поврате права у одређеним околностима.

Закон уређује и начин израчунавања периода заштите када је реч о песмама или композицијама у чије стварање је било укључено више аутора. Према новом закону заштита ће истећи 70 година након смрти последње особе која умре било да је реч о композитору или аутору текста.

Процењује се да између 60 и 70% музичких дела има више аутора, односно различитог композитора и текстописца. У чланицама ЕУ период заштите таквих дела се различито рачуна зависно од тога да ли се на дело гледа као на јединствено дело са заједничким ауторским правима или се текст и музика тумаче као засебна дела.

Нову меру поздравила је међународна група која заступа дискографску индустрију ИФПИ. Захваљујући продужетку од 20 година, хиљаде европских извођача који су снимали 1960-их година тако неће изгубити накнаду за емитовање њихове музике на радију ни осетити мањак прихода.

Извршни директор ИФПИ Френсис Мур (Францес Мооре) рекао је 9. септембра да ће продужење периода заштите ауторских права на 70 година смањити јаз између ЕУ и "њених међународних партнера и унапредити услове за улагања у нове таленте". У САД ауторска права су заштићена 95 година од снимања, док су права текстописаца заштићена 70 година после њихове смрти.

Уметници попут Пола Макартнија (Паул МЦхартнеy) и Клиф Ричард (Цлифф Рицхард) годинама су предводили кампању да се продужи период заштите ауторских права у Европи. Оперски певач Пласидо Доминго изјавио је поводом усвајања новог закона да је то "одлична вест за музичке извођаче".

Музички аналитичар Марк Малиган (Муллиган) међутим сматра да би музичка индустрија требало да своју енергију усмери на нове изазове дигиталног доба. "Колико је паметно уложити толико напора у покушаје да се заштити историјска имовина музичке индустрије када је потебно посветити пажњу променама које су донеле технолошке могућности", рекао је он.

Директорка Европске огранизације потрошача (БЕУЦ) Моник Гојенс (Мониqуе Гоyенс) оценила је да ће потрошаци у ЕУ морати да чекају додатних 25 година пре него што музички записи постану јавно добро. Она је оценила да ова одлука служи да се издвоји неколико познатих старијих уметника и да ће допринети порасту цена дискографских производа.

Она је навела да се продужавањем периода заштите ауторских права игноришу потребе креативних аутора и купаца на савременом тржишту на интернету. "Уметницима је наравно потребна боља заштита и поштена накнада али продужење периода заштите једноставно кочи иновације", рекла је Моник Гојенс и додала да ће "од овога имати користи музичке компаније и продуценти али не и просечни извођачи који чине 80% сектора".

Продаја дискографских производа опала је 9% у свету прошле године на 11,5 милијарди евра или 15,9 милијарди долара због пиратерије. Према подацима ИФПИ, 19 од 20 музичких дела је скинуто са интернета илегално.
 
Јоомла templateс бy а4јоомла