Банер
Банер
Предлог за повећање неопорезивог износа зараде – без пореза на 9.000 динара бруто плате
субота, 17 септембар 2011 07:45

Извор: Вечерње новости

Ускоро би могао да се повећа неопорезиви део зараде по предлогу Министарства финансија. Према новом предлогу, држава ће се одрећи прихода на зараде до 9.000 динара

Министарство финансија, како сазнају „Новости“, предложиће Влади повећање неопорезивог дела плате. Без намета, пореза на зараду, тренутно је свега 7.013 динара бруто плате запосленог. Према новом предлогу, држава ће се одрећи прихода на име још две хиљаде динара, па ће нова неопорезива основица бити - 9.000 динара.

Иначе, од почетка године, у надлежном Министарству финансија разматрано је више варијанти могућег неопорезивог дела плате.

Идеја доскорашње министарке финансија Диане Драгутиновић била је чак да послодавци не плаћају порез на део плате у висини од 15. 000 до 20.000 динара. Али, од тога се врло брзо одустало због значајног, већ хроничног мањка у државној каси.

На примеру просечне зараде у Србији, која је у јулу износила 39.127 динара, послодавци ће после ове измене уштедети око 1.300 динара по сваком запосленом. Порези и доприноси, када је зарада на нивоу просека, износе чак 64,5 одсто ње. Са садашњом неопорезивом основицом намети се обрачунавају на 32.120 динара и износе 20.717 динара за сваког радника који прима плату у висини републичког просека. Уколико предлог заживи, под оптерећењем би било 30.127 динара, што значи да би порез и доприноси износили 19.431 динар.

Ово померање, међутим, и даље не значи много привреди. Послодавци су тражили да неопорезиви део буде на нивоу минималца, а да се већом стопом оптерете плате веће од просека у земљи.

Оптерећење плате порезом и доприносимаМинимална загарантована зарада у Србији износи 102 динара по радном сату, што је 17.952 динара месечно. То је скоро половина просечне зараде у републици. Када би надлежни пристали да толики део буде без оптерећења, послодавци би на сваком раднику који прима просечну зараду уштедели око 7.000 динара.

- Ми смо већ једном насели на њихове приче и потписали повећање минималца, а они до сада још нису испунили свој део обећања и повећали неопорезиви део - каже Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца.

- Обећање стоји, али су нам из Министарства финансија рекли да то не могу да учине пре октобра и пре ребаланса, као и да предлог мора да прође скупштинску процедуру. Ако повећају за 2.000 динара, то је симболично. Требало би још да разговарамо и да се договорамо, јер је то директна помоћ привреди. Све остало су приче. Тражили смо да је минималац неопорезив, јер сматрамо да је непристојно узимати порез од зараде од које, како кажу синдикати, не може ни да се живи. Већим оптерећењем виших зарада то би се надокнадило.


Коментар Мена цонсултинг:

У изворном тексту погрешно је наведено да је минимална зарада по радном часу 105 динара. У тексту који је овде објављен то је исправљено, а висину минималне цене рада можете проверити на интернет странама Социјално економског савета.

Такође, у изворном тексту је погрешно наведено да се неопорезиви износ служи за умањење, поред пореске основице, и основице за плаћање доприноса ПИО. То није исправно. Тренутно законско решење је такво да се за неопорезиви износ умањује само основица за плаћање пореза.

На нашим интернет странама је постављен бесплатан Калкулатор за обрачун плате, који можете прилагодити предложеним законским изменама и сами израчунати колику уштеду би вам донеле предложене измене.
 
Јоомла templateс бy а4јоомла