Банер
Банер
Српски патенти директно у Европски завод за патенте
Вести

Извор: Влада Републике Србије / Завод за интелектуалну својину Србије

Београд, 22. септембар 2011. године – Министар просвете и науке у Влади Републике Србије Жарко Обрадовић изјавио је данас да ће чланство Србије у Европској патентној организацији омогућити унапређење система заштите интелектуалне својине, примену светских технологија и сигурност  инвеститорима да ће њихови патенти бити заштићени.

Обрадовић је на конференцији за новинаре, одржаној поводом приступања Србије Европској патентној организацији, оценио да је чланство наше земље у тој организацији од октобра прошле године значајно јер подстиче и доприноси промовисању питања заштите интелектуалне својине.

Чланство Србије у Европској патентној организацији и сарадња са Европским заводом за патенте, као њеним извршим телом, од великог су значаја за изградњу квалитетног и ефикасног система заштите интелектуалне својине у Србији, нагласио је министар и навео да се у Европи годишње призна 50.000 патената.

База података Европског завода обухвата 70 милиона патентних докумената, а од 2014. године сви ти патенти биће доступни и на српском језику, саопштио је он.

Говорећи о интелектуалној својини, Обрадовић је напоменуо да је прошле недеље у Скупштини Србије на дневном реду било неколико закона из те области.

Министар је поручио да добра законска регулатива и чланство Србије у Европском заводу за патенте могу пружити сигурност инвеститорима који желе да улажу у Србију.

Председник Европског завода за патенте Беноа Батистели истакао је да олакшавајућу околност представља то што сада није неопходно да се земља која жели да заштити проналаске обрати заводима у свих 38 земаља чланица патентне организације, већ то може учинити директно пријавом Европском заводу.

„Сарадња између Европског завода за патенте и Завода за интелектуалну својину Републике Србије подржава развој економије засноване на знању и подстицање истраживачко - развојних активности у Србији", рекао је председник ЕПО, Беноа Батистели. "Српска предузећа би требало да имају посебну корист од тога, јер европски патенти обезбеђују уштеду у трошковима и потпуну правну заштиту за проналаске на једном од најдинамичнијих тржишта у свету."

Батистели је истакао да патентирање није важно само за велике компаније, већ и за мала и средња предузећа, као и за центре за истраживање и развој.

Он је напоменуо да тржиште Европске патентне организације обухвата 600 милиона људи у 38 земаља.

Када се говори о оквирном поређењу земаља у региону, а у вези заштите проналазака патентом коришћењем Европског патентног система, може се рећи да Србија стоји раме уз раме са Румунијом и Бугарском. Хрватска и Словачка имају око 50% више европских патентних пријава и преко двоструко више патената, док Словенија и Грчка имају 3-4 пута више пријава. Мађарска има више пријава од свих наведених земаља и тиме заузима прво место у региону.

Подсећања ради, у току је реализација двогодишњег пројекта „Подршка оснивању Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину Републике Србије“, који финансира Европска унија у вредности од 2.2 милиона евра, а који спроводи Европски завод за патенте.

Директор Завода за интелектуалну своју Србије Бранка Тотић навела је да се у Србији годишње пријави 300 патената, а да чланство наше земље у Европској патентној организацији сада омогућава да пријаве из Србије преко домаћег завода буду директно прослеђене у Европски завод.
 
Јоомла templateс бy а4јоомла