Банер
Банер
Започета пререгистрација у Регистру спорта - Спортски савез Србије први се пријавио за пререгистрацију
Вести
понедељак, 26 септембар 2011 07:01

Извор: АПР / Министарство омладине и спорта / Влада Србије

Подношењем прве пријаве за пререгистрацију, коју је у име Спортског савеза Србије поднео његов председник Александар Шоштар, у АПР је и званично почео са радом Регистар спорта, у који ће се, према очекивањима, уписати око 16 хиљада спортских удружења, друштава и савеза.

На конференцији за новинаре, организованој поводом почетка рада Регистра удружења, друштава и савеза у области спорта, говорили су директор АПР Звонко Обрадовић, помоћник министра у сектору за спорт Драган Атанасов и председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар.


Инструктивни састанак поводом почетка пререгистрације и уписа спортских удружења у АПР

У организацији Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије, у среду, 21. септембра, у Палати „Србија“ одржан је инструктивни састанак поводом почетка пререгистрације и уписа у Регистар спортских удружења и савеза при Агенцији за привредне регистре.

Састанку су присуствовали министар омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић, председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар, директор АПР-а Звонко Обрадовић, представници гранских савеза и повереника за спорт у јединицама локалне самоуправе, министар омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић, директор АПР-а Звонко Обрадовић и председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар.

Министар Самарџић Марковић поздравила је присутне и истакла да је данашњи састанак од велике важности за примену закона јер за два дана почиње упис у Регистар спортских удружења и савеза при АПР-у, који ће трајати до априла идуће године.

„Нама је стало да се закон примењује. Данашњи састанак је појам бриге да та примена не буде административно наметање на спортске савезе, већ да покажемо да држава и цела њена администрација намењена спорту брине о томе да спорту буде лакше“, истакла је Самарџић Марковић.

Председник Спортског савеза Србије оценио је да је пререгистрација спортских савеза и удружења, коју нови Закон о спорту носи,  једна озбиљна активност и да је данашњи састанак значајан како би се добиле све неопходне информације и права слика о томе шта је све потребно предузети у погледу пререгистрације и усклађивања свих правних нормативних аката.

„Спорт је жива материја и сви ми волимо да се такмичимо, ово су ствари које нису строго и уско везане за спорт, али су неминовне да би се ствари каналисале у врло прави систем“, истакао је Шоштар.

Овом приликом, представници АПР, регистратор Нивес Чулић, помоћница регистратора Александра Рашковић и извршилац регистратора за спортске организације Филип Качаревић, присутне су упознали са радом Регистра, као и са комплетном процедуром превођења из старог у нови Регистар, како би представници националних гранских савеза и територијалних спортских савеза могли да пруже адекватну помоћ својим члановима у вези уписа у Регистар код АПР.

Упис у у Регистар спортских удружења и савеза при Агенцији за привредне регистре званично је почео 23. септембра 2011. године.


Почела бесплатна пререгистрација спортских удружења

Београд, 23. септембар 2011. године – Директор Агенције за привредне регистре Републике Србије Звонко Обрадовић најавио је данас да ће бесплатна пререгистрација спортских удружења трајати до 12. априла следеће године и прецизирао да се до тог рока очекује упис приближно 16 хиљада спортских удружења.

Обрадовић је на конференцији за новинаре одржаној поводом почетка рада Регистра удружења, друштава и савеза у области спорта нагласио да је регистрација поверена Агенцији за привредне регистре ради остваривања принципа јавности и обједињавања базе података о свим спортским удружењима, друштвима и савезима на једном месту.

Удружења која обављају привредну делатност биће регистрована као привредна друштва у области спорта, док ће у овој агенцији сва спортска удружења регистровати и своје годишње финансијске извештаје, објаснио је он.

Помоћник министра омладине и спорта Драган Атанасов истакао је да је почетком рада овог регистра почела и примена новог Закона о спорту.

Атанасов је посебно указао на важност заједничког учешћа свих релевантних сектора у унапређењу у области спорта и убрзавању формалних процеса као што је административни прелазак, односно пререгистрација спортских клубова и савеза, која је максимално поједностављена.

Прву пријаву за пререгистрацију данас је у име Спортског савеза Србије поднео председник тог савеза Александар Шоштар.

Шоштар је нагласио да је овај савез, као кровна организација у области спорта у нашој земљи, на време информисао своје чланове о процедурама и поступку пререгистрације.

Он је поново упутио позив свим спортским челницима да изврше законску обавезу и упишу се у Регистар удружења, друштава и савеза у области спорта.
 
Јоомла templateс бy а4јоомла