Банер
Банер
Пуна примена Споразума о слободној трговини Република Србија – ЕФТА - од 1. октобра укључен и Исланд
Вести

Извор: Министарство економије и регионалног развоја

Београд, 28. септембар 2011.

Споразум о слободној трговини са државама ЕФТА од 1. октобра 2011. године ступа на снагу и између Србије и Исланда.

Европско удружење слободне трговине (ЕФТА), чине четири чланице: Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска. Због специфичне ратификационе процедуре 1. октобра 2010. године отпочела је примена Споразума између Србије и Швајцарске и Лихтенштајна, а 1. јуна 2011. године између Србије и Норвешке.

Трговинска размена Србије и Исланда је веома малог обима и износила је око 10 милиона евра за последње две године. Србија на Исланд извози углавном текстилне производе и производе хемијске индустрије, а увози рибу, остале морске производе и фармацеутске производе. Исландска компанија „Ацтавис“ (раније „Пхармацо“) је већински власник „Здравља“ из Лесковца. Ова компанија највише је уложила у реконструкцију фармацеутског сектора, одељења за истраживање, развој и логистику. Група „Ацтавис“ је од 2003. године инвестирала у „Здравље“ више од 35 милиона евра.

Споразум о слободној трговини са државама ЕФТА потписан је 17. децембра 2009. године у Женеви, а ратификован у Народној скупштини Републике Србије 26. маја 2010. године. 
Јоомла templateс бy а4јоомла