Банер
Банер
Потписан споразум о сарадњи између Привредне коморе Београда и Пореске управе
Вести
четвртак, 29 септембар 2011 09:39

Извор: Привредна комора Београда

У Привредној комори Београда 27. септембра 2011. године потписан је Споразум о сарадњи између Пореске управе Министарства финансија Владе Републике Србије и Привредне коморе  Београда. Споразум су потписали др Драгутин Радосављевић, директор Пореске управе и др Милан Јанковић, председник Привредне коморе Београда.

Др Милан Јанковић, у обраћању присутнима, је истакао да привредници нису довољно едуковани и информисани о свим правима која имају, али и  обавезама које би требало да испуњавају. У том смислу Привредна комора Београда  жели да се увођењем системских решења, едукације и информисања, као и унапређењем  сарадње са Пореском управом, омогући контролу свих привредника од највећих до најмањих, али и да се што више смањи број оних који послују нелегално. Свима треба да буде јасно да треба да пријаве свој промет и буду регистровани, јер тиме добијају бољу кредитну способност и рејтинг. Зато је неопходна заједничка едукација у оба смера и привредника и инспектора на терену, а то је и наш заједнички интерес. Сива економија никоме не иде у корист, а држава би требало да у борби  против нелегалног пословања поред закона више користи  инструмент контроле.

Др Драгутин Радосављевић, директор Пореске управе је поздравио иницијативу Привредне коморе Београда за потписивање Споразума и позвао и остале институције и асоцијације привреде на сарадњу, како би кроз едукацију постигли да грађани и привреда у што већој мери измирују своје обавезе. Ово је изизетно важно, јер без наплате пореза нема пуњења буџета Републике Србије нити функционисања јавног сектора, а без финансија нема ни економског развоја. Зато морамо направити партнерски однос са привредницима у смислу да Пореска управа буде сервис грађана и привреде, како би своје обавезе измиривали на што квалитетнији начин.Успех ће бити, уколико пореске обвезнике  сагледамо њиховим очима у партнерском односу, а не кроз конфронтацију. Наш је циљ да стимулишемо пореске обвезнике који испуњавају обавезе, јер уколико се банкарске камате крећу на нивоу од 7% , зашто би камате за обавезе привреде према држави биле веће. Увођењем обавезе достављања пореских пријава електронским путем уместо обимне документације, уштедеће се око 600 милиона евра. Пореска управа контролише измиривање пореских обавеза, али је платни промет у банкама, које након подизања средстава немају увид да ли су послодавци измирили обавезу уплате доприноса за зараде запослених. 
Јоомла templateс бy а4јоомла