Банер
Банер
Унија послодаваца Србије: Позваћемо на бојкот ПДВ-а
Вести
петак, 30 септембар 2011 12:40

Извор: Бета, Тањуг, Б92 биз

Београд -- Унија послодаваца Србије најавила је да ће позвати привреднике на бојкот уплате ПДВ уколико држава законски не реши проблем наплате потраживања.

Према њиховом истраживању плаћање ПДВ-а унапред затворило је више од 13.000 фирми од 2008. године до данас.

Унија наводи да су некадашња предузећа плаћала држави осам или 18 одсто пореза на додату вредност унапред, иако су просечно дуже од четири месеца чекала на наплату посла.

Због тога Унија послодаваца захтева од државе да плати дугове које има према приватним предузећима, законски уреди бољу наплату потраживања и омогући да се ПДВ плаћа тек по рализацији посла.

У анкети обављеној током августа и септембра месеца 2011. године као главни разлог за затварање предузећа сваки трећи бивши привредник (34,5 одсто) навео је обавезу плаћања ПДВ унапред (у тренутку издавања рачуна за фактурисања) за робу испоручену купцу или услугу извршену за наручиоца посла.

"С обзиром на то да је у том периоду (2008-2010.) у једном предузећу у просеку радило 8,2 лица, долази се до закључка да је та нерационална и економски неоправдана наплата ПДВ-а оставила без посла преко 106.600 особа у приватном сектору", истиче Унија послодаваца.

УПС указује да су спорне одредбе Закона о ПДВ изазвале масовну неликвидност предузећа у Србији у протекле три године, а у ситуацији када није било никаквог законског ограничења плаћања многе фирме одвеле су у дужничку кризу, банкрот и стечај.

Фирме које плаћају порез унапред а не могу да се наплате од својих дужника су принуђене да улазе у дозвољени или недозвољени минус код банака, дижу краткорочне позајмице и кредите и тако покушавају да "премосте" периоде неликвидности настале као последица оваквих прописа и фактичког стања у привреди.

При том, држава је порез наплатила унапред, банке су оствариле профит а из привреде се испумпавају средства, наводи Унија.

Примера ради, у Чешкој, Словачкој и Шпанији питање наплате ПДВ је чак аутоматски решено тако што банке којима се достави профактура са обрачунатим износом ПДВ, у тренутку када новац од дужника легне на рачун дате фирме, скида износ за ПДВ и пребацује га на рачун надлежне пореске управе.

Истовремено, са инсистирањем на променама Закона о ПДВ-у Унија послодаваца Србије упозорава јавност, а посебно Владу Србије да законско ограничавање рокова плаћања које се најављује из владе мора да садржи јасне кривичне санкције за сваког прекршиоца.

Последњих недеља постоје индиције да се у Министарству економије и регионалног развоја спрема предлог једне овакве одлуке, поново без консултација са привредом и да ће ова одлука бити козметичког карактера, својеврстан маркетинг за медије и јавност, док ће њена практична примена без јасних санкција остати само мртво слово на папиру. 
Јоомла templateс бy а4јоомла