Банер
Банер
Без царине за робу до 70 евра
Вести
петак, 30 септембар 2011 15:37

Извор: РТС

Роба вредности до 70 евра убудуће се неће царинити приликом уласка у Србију, одлучила Влада.

Влада Србије усвојила је Уредбу по којој се подиже лимит за ослобађење од плаћања царине на 70 евра.

"Лимит за ослобађање од царине приликом увоза купљене робе подиже се са 25 на 70 евра, док се лимит приликом увоза робе коју наши грађани примају бесплатно од физичких лица из иностранства подиже са 45 на 70 евра", рекао је шеф Канцеларије Владе за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић.

Таквом одлуком подстиче се коришћење међународних сервиса за плаћање преко Интернета, саопштено је из Владе.


 

Царина кочи раст онлајн куповине

Извор: Блиц, Новости, Б92 биз

Београд -- Предности које доноси куповина преко интернета, а главна међу њима је примамљива цена, грађанима Србије су до сада биле недостижне.

И то пре свега због важећих царинских прописа.

Најава Владе да ће повећати максималну вредност робе на коју се неће плаћати царина могла би ствари да помери са мртве тачке. Становници Србије ускоро ће моћи да купују ствари вредне највише 50 евра, а да за њих немају додатне царинске трошкове.

Иако је то двоструко више од досадашњег лимита, захтев корисника је био да се он постави на најмање 100 евра. Ово померање, надају се надлежни, требало би да унапреди интернет трговину, али и да отвори врата и дуго најављиваном систему за куповину преко глобалне мреже Пејпалу.

До Србије скупље за трећину

Ако неко из Србије преко интернета наручи ципеле од 100 евра, на увезену робу ће платити царину од 10 одсто. Питање је, међутим, на колико ће наша царина проценити вредност тих ципела, јер се царинска вредност одређује применом метода које су прописане Царинским законом и пратећим прописима. То значи да се рачун узима само као један од параметара при царињењу. Уколико се процена подудари са стварном вредношћу, царина на ове ципеле ће бити 10 евра, али се порез на додату вредност обрачунава тек после царињења. Значи да купац треба да плати још 18 одсто од 110 евра, а то је 19,8 евра. И на крају, купца чека и републичка административна такса која износи 370 динара. Од почетних 100 евра, до доласка у Србију ципеле су догурале до 134 евра. И то без путних трошкова.

Што се тиче пакета од рођака и познаника из иностранства, они ће бити ослобођени царине ако не прелазе вредност од 70 евра. Тренутна граница стоји на 45 евра.

"Улагање у брзи интернет, дигиталне технологије и развој нових сервиса, који омогућавају развој е-трговине, е-банкарства, односно е-управе, имају велики и дугорочни утицај на развој друштва у целини", сматра Душан Никезић, државни секретар у Министарству финансија.

Министарство финансија и Народна банка Србије "прокрчили“ су пут Пејпалу и ставом да регистровање налога код њих не значи отварање рачуна у иностранству. Грађани Србије, иначе, немају могућност да држе паре на рачунима у иностранству, тако да овакво тумачење омогућава Пејпал услуге и у нашој земљи.

Највише користи имаће они који наручују производе који се не могу наћи у домаћим радњама, јер их нико не увози. То су рецимо оригинални компјутерски софтвери, за које не постоји заступник у Србији. Исти је случај и са неким брендовима одеће, мањим електро уређајима, појединим књигама, те специјално ручно рађеним накитом, или деловима за музичке инструменте.

У Униији послодаваца Србије објашњавају да претходни прописи практично нису омогућавали грађанима да било шта наруче из иностранства, јер су обична мајица или софтвер спадали у категорију вишег опорезивања.

"Већина производа којима се тргује кошта између 50 и 70 долара, а кад се томе додају авионски трошкови и царина, укупно изађе на 80 или 90 долара. Толико је на крају требало да се плати за, рецимо, један мали кућни апарат или одело", каже Драгољуб Рајић из УПС-а.

Новица Ранђеловић, потпредседник Градске организације потрошача у Нишу, додаје да "Србија, међутим, овим променама ипак неће у потпуности достићи европски ниво. У већини земаља Европе, наиме, царина на поручену робу се не плаћа, ако вредност не прелази 100 долара. Сваки помак у позитивном смеру, међутим, значи да се неко из државних институција коначно сетио потрошача и њихових потреба". 
Јоомла templateс бy а4јоомла