Baner
Baner
Bez carine za robu do 70 evra
Vesti
petak, 30 septembar 2011 15:37

Izvor: RTS

Roba vrednosti do 70 evra ubuduće se neće cariniti prilikom ulaska u Srbiju, odlučila Vlada.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu po kojoj se podiže limit za oslobađenje od plaćanja carine na 70 evra.

"Limit za oslobađanje od carine prilikom uvoza kupljene robe podiže se sa 25 na 70 evra, dok se limit prilikom uvoza robe koju naši građani primaju besplatno od fizičkih lica iz inostranstva podiže sa 45 na 70 evra", rekao je šef Kancelarije Vlade za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović.

Takvom odlukom podstiče se korišćenje međunarodnih servisa za plaćanje preko Interneta, saopšteno je iz Vlade.


 

Carina koči rast onlajn kupovine

Izvor: Blic, Novosti, B92 biz

Beograd -- Prednosti koje donosi kupovina preko interneta, a glavna među njima je primamljiva cena, građanima Srbije su do sada bile nedostižne.

I to pre svega zbog važećih carinskih propisa.

Najava Vlade da će povećati maksimalnu vrednost robe na koju se neće plaćati carina mogla bi stvari da pomeri sa mrtve tačke. Stanovnici Srbije uskoro će moći da kupuju stvari vredne najviše 50 evra, a da za njih nemaju dodatne carinske troškove.

Iako je to dvostruko više od dosadašnjeg limita, zahtev korisnika je bio da se on postavi na najmanje 100 evra. Ovo pomeranje, nadaju se nadležni, trebalo bi da unapredi internet trgovinu, ali i da otvori vrata i dugo najavljivanom sistemu za kupovinu preko globalne mreže Pejpalu.

Do Srbije skuplje za trećinu

Ako neko iz Srbije preko interneta naruči cipele od 100 evra, na uvezenu robu će platiti carinu od 10 odsto. Pitanje je, međutim, na koliko će naša carina proceniti vrednost tih cipela, jer se carinska vrednost određuje primenom metoda koje su propisane Carinskim zakonom i pratećim propisima. To znači da se račun uzima samo kao jedan od parametara pri carinjenju. Ukoliko se procena podudari sa stvarnom vrednošću, carina na ove cipele će biti 10 evra, ali se porez na dodatu vrednost obračunava tek posle carinjenja. Znači da kupac treba da plati još 18 odsto od 110 evra, a to je 19,8 evra. I na kraju, kupca čeka i republička administrativna taksa koja iznosi 370 dinara. Od početnih 100 evra, do dolaska u Srbiju cipele su dogurale do 134 evra. I to bez putnih troškova.

Što se tiče paketa od rođaka i poznanika iz inostranstva, oni će biti oslobođeni carine ako ne prelaze vrednost od 70 evra. Trenutna granica stoji na 45 evra.

"Ulaganje u brzi internet, digitalne tehnologije i razvoj novih servisa, koji omogućavaju razvoj e-trgovine, e-bankarstva, odnosno e-uprave, imaju veliki i dugoročni uticaj na razvoj društva u celini", smatra Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije "prokrčili“ su put Pejpalu i stavom da registrovanje naloga kod njih ne znači otvaranje računa u inostranstvu. Građani Srbije, inače, nemaju mogućnost da drže pare na računima u inostranstvu, tako da ovakvo tumačenje omogućava Pejpal usluge i u našoj zemlji.

Najviše koristi imaće oni koji naručuju proizvode koji se ne mogu naći u domaćim radnjama, jer ih niko ne uvozi. To su recimo originalni kompjuterski softveri, za koje ne postoji zastupnik u Srbiji. Isti je slučaj i sa nekim brendovima odeće, manjim elektro uređajima, pojedinim knjigama, te specijalno ručno rađenim nakitom, ili delovima za muzičke instrumente.

U Uniiji poslodavaca Srbije objašnjavaju da prethodni propisi praktično nisu omogućavali građanima da bilo šta naruče iz inostranstva, jer su obična majica ili softver spadali u kategoriju višeg oporezivanja.

"Većina proizvoda kojima se trguje košta između 50 i 70 dolara, a kad se tome dodaju avionski troškovi i carina, ukupno izađe na 80 ili 90 dolara. Toliko je na kraju trebalo da se plati za, recimo, jedan mali kućni aparat ili odelo", kaže Dragoljub Rajić iz UPS-a.

Novica Ranđelović, potpredsednik Gradske organizacije potrošača u Nišu, dodaje da "Srbija, međutim, ovim promenama ipak neće u potpunosti dostići evropski nivo. U većini zemalja Evrope, naime, carina na poručenu robu se ne plaća, ako vrednost ne prelazi 100 dolara. Svaki pomak u pozitivnom smeru, međutim, znači da se neko iz državnih institucija konačno setio potrošača i njihovih potreba". 
Joomla templates by a4joomla