Банер
Банер
Држава привреди враћа 4,5 милијарди динара
Вести
уторак, 04 октобар 2011 08:47

Извор: Политика, Б92 биз

Београд -- Влада ће у наредних десетак дана усвојити уредбу којом се рокови плаћања ограничавају на 60 дана, каже државни секретар у Министарству финансија Душан Никезић.

Никезић, државни секретар у Министарству финансија, наводи да ће тиме републички органи привреди вратити дуг од 4,5 милијарди динара.

Овако брза реакција државе нема никакве везе са најавом Уније послодаваца да ће бојкотовати плаћање ПДВ-а јер надлежни не излазе у сусрет њиховим захтевима, објашњава он.

НИкезић наглашава да "ова уредба није резултат притиска, већ је то нормалан след догађаја, реч је о мери коју смо најављивали последњих неколико месеци и која представља усклађивање домаће са европском регулативом".

Професор Јуриј Бајец, саветник премијера Мирка Цветковића, сматра да ће доношење ове уредбе бити само први корак у решавању проблема неликвидности. Након тога тај рок ће постепено морати да се примени и на јавна предузећа. "То значи да ће држава рашчишћавање почети из своје куће, јер се однекуд мора почети. Онда ће иста правила понашања морати да се уведу и на јавна предузећа, која су много већи повериоци него дужници. На крају, то ће се применити и на приватни сектор. Јер, неплаћање јесте огроман проблем, али се не манифестује код свих исто. Односно, мала и средња предузећа због тога имају веће проблеме неко велики системи", оцењује Бајец.

Током кризе привредници су небројано пута поновили како их мучи неликвидност, а да је у ситуацији када свако сваком дугује држава коловођа у том врзином дужничком колу. Због тога су представници разних удружења неколико пута истицали да приликом решавања овог проблема држава мора да почне од свог дворишта.

Ограничавање рокова плаћања нашло се готово на сваком од антикризних предлога који су у последњих неколико година из разних удружења привредника стизали у Немањину улицу.

Стручњаци Министарства финансија направили су анализу државних дуговања привреди и, према речима Душана Никезића, не може се рећи да је држава коловођа у дужничком колу. Он наводи пример републичких јавних предузећа чија су потраживања чак четири пута већа него дуговања.

"Према нашим подацима, привреда и становништво јавним предузећима дугују 120 милијарди динара, док јавна предузећа њима дугују 30 милијарди динара. Заједно са представницима привреде, мораћемо да нађемо начин како ћемо те дугове намирити", каже Никезић.

Због тога ће се уредба о ограничењу рокова плаћања буџетских корисника према привреди на 60 дана односити само на републичке органе, односно централну касу.

"Реч је о дуговањима од 4,5 милијарди динара. То је, дакле, новац који ће републички органи вратити привреди. Из угла буџета, то није никакав додатни трошак", истиче Никезић и објашњава да то представља тек 0,15 одсто бруто домаћег производа.

Он каже и да ће "уредба предвиђати и санкције за републичке органе који у предвиђеном року не буду измирили своје обавезе. Јер, без казни таква одлука државе не би имала никаквог смисла". 
Јоомла templateс бy а4јоомла