Банер
Банер
Настављен рад на стварању Централног регистра обвезника пензијског, инвалидског и здравственог осигурања
Вести
четвртак, 20 октобар 2011 09:16

Извор: Пореска управа

Министарство финансија – Пореска управа и Министарство рада и социјалне политике, наставили су са радом на дефинисању свих услова за стварање Централног регистра обвезника пензијског, инвалидског и здравственог осигурања. Из тих разлога, 14. октобра 2011. године, у просторијама Пореске управе продужена је сарадња са 210 консултаната који раде на уносу података у Централни регистар.

Присутнима су се обратили,  државни секретар у Министарству рада и социјалне политике и директор пројекта ПАРИП мр Снежана Лакићевић, директор Пореске управе Републике Србије др Драгутин Радосављевић и помоћник директора Пореске управе Републике Србије др Дејан Видојевић.

Скуп је отворио директор Пореске управе Републике Србије др Драгутин Радосављевић, захваливши се свима који су учествовали на пројекту, нагласивши да је највећи допринос дао Сектор за развој и рачунарску подршку. Он је истакао  да ће највећу корист од пројекта имати грађани, јер ће на тај начин моћи да контролишу да ли им послодавац уплаћује доприносе, али и да ће Централни регистар олакшати рад и размену података између државних институција. Овим пројектом Република Србија ће се сврстати међу модерне државе, чиме ће добити већи углед на међународној лествици, додао је Радосављевић.

Обраћајући се присутнима државни секретар Министарства рада и социјалне политике мр Снежана Лакићевић, рекла је да је ово заједнички пројекат Министарства рада и социјалне политике и Пореске управе, који се под називом ПАРИП, финансира из кредита Светске банке. Он ће престављати олакшицу како за грађане, тако и за државне институције. Такође је навела да ће уписивање у регистар трајати у овој и 2012. години.

Помоћник директора Пореске управе Републике Србије  др Дејан Видојевић, рекао је да је овај пројекат један од важнијих са аспекта процеса модернизације Пореске управе, који ће омогућити реализацију циљева, постављених пре пар година. У Централном регистру ће бити подаци свих пореских обвезника. Регистар ће омогућити нови систем наплате и контроле доприноса. Он је додао да ће  цео тај систем бити у склопу успостављања електронске управе и да се развија у два правца. Први се односи на успостављање Владине службе Централног регистра обавезног социјалног осигурања, а други правац је реализација и успостављање читавог система централног регистра.

 
Јоомла templateс бy а4јоомла