Банер
Банер
Сви дужници видљиви на интернету
Вести
понедељак, 24 октобар 2011 12:17

Извор: Тањуг / Б92 биз

Београд -- Дужници у Србији више неће моћи да сакрију своје дугове и да преваре потенцијалне пословне партнере.

Подаци о њиховим дуговањима моћи ће да се провере преко Интернета у Јединственој бази података о извршним дужницима, укуцавањем имена или матичног броја било физичког било правног лица.

Дакле, грађани ће моћи да преко Портала судова Србије провере платежну способност својих потенцијалних пословних партнера, тако што ће кликнути на линк "Књига извршних дужника". Тим потезом се отварају две евиденције - једна за податке о извршним дужницима из основних судова а друга из привредних.

Укуцавањем имена или назива особе или фирме моћи ће да се провери да ли је против одређеног лица покренут извршни поступак, да ли и коликом имовином располаже и над којом се имовином евентуално спроводи извршење.

Уколико се на порталу не појави име односно назив “субјекта” на провери то значи да дугова нема и да је потенцијални пословни партнер солвентан.

“У претходном периоду дешавале су се ситуације, да су се склапали пословни односи а да људи нису могли на прави начин и на време да провере да ли неко располаже имовином и коликом и онда би настали проблеми око реализације послова”, указао је Пашић.

Према његовим речима, податке о дужницима у “Књигу извршних дужника” уносе запослени у судовима на основу решења суда и тренутком уписа подаци су видљиви и на порталу.

Књига извршних дужника је јавна књига, и грађани свакодневно могу да иду у суд и да провере да ли је неко било физично било правно лице уписано у њу, подсетио је Пашић и истакао да је Министарство правде омогућило да грађани убудуће путем Интернета могу да провере те податке на поменутом Порталу судова Србије.

Истичући да је посећеност Порталу изузетно висока, Пашић је навео да статистички подаци показују да судови знатно ефикасније раде, од када је Портал у употреби.

“Тако на пример у поређењу са првих девет месеци прошле године, када портал није постојао и девет месеци ове године, основни, виши и привредни судови решили су више од 100.000 предмета него лане”, напоменуо је он.

Путем доњих веза можете приступити регистру извршних дужника:

Напомена www.mena.rs

Преглед изабраних јавно доступних регистара о правним и физичким лицима можете прегледати на нашој страници - Провера и претрага јавних регистара - Јавни е-сервиси. 
Јоомла templateс бy а4јоомла