Банер
Банер
Помор фирми тек следи - од почетка године угашено 10.800 предузећа, отворено дупло мање
Вести
среда, 02 новембар 2011 12:18

Извор: Данас, аутор: Љ. Буквић

Београд - Само у првих девет месеци ове године престало је да ради 10.800 предузећа, што је дупло више него у истом периоду прошле године. С друге стране, према подацима АПР-а отворено је свега 6.400 фирми, за 15 одсто мање него 2010. Поражавајући подаци о броју угашених фирми нису новост а разлога за то, сматрају саговорници Данаса, има на претек.

Излаз из ситуације у којој свака фирма избрисана из регистра АПР-а са собом повлачи не мали број породица које остају без примања и списак незапослених из дана у дан све више продужава, не види се. Председник Асоцијације малих и средњих предузећа Милан Кнежевић каже за Данас да има неколико разлога због којих све више фирми нестаје, али да најгоре тек следи и да нас идуће године очекује општи помор предузећа.

- Укинути су кредити за ликвидност и привреда је остала без обртних средстава. Имамо ситуацију да се 80 одсто предузећа финансира из краткорочних кредита, а држава и јавна предузећа привреди дугују око милијарду евра - набраја Кнежевић разлоге због којих је од почетка ове године укинуто више од 10.000 фирми.

Разлога има још, наглашава он, а међу њима су и сива економија, пад реалне куповне моћи за чак 18 одсто, али и одсуство било каквих реформи.

- Предузећа у Србији морају осим пореза и доприноса да плаћају и 44 таксе, тако да се сад налазимо у некаквој лошој бесконачности и ово је ништа у поређењу са оним што нас чека наредне године, а то је општи помор предузећа - напомиње Кнежевић. Даљи пад запослености и раст инфлације, наглашава он, довешће до тога да следеће године привреда почне да личи на туристичку атракцију.

Ништа оптимистичније нису прогнозе ни портпарола Уније послодаваца Србије Драгољуба Рајића који каже да привредници све теже опстају у условима у којима се држава све више задужује, и намеће привреди све већи број дажбина.

- На сваки динар који се издвоји за запосленог иду још 62 паре за доприносе, што су намети које имају само неке од најразвијенијих земаља Европе. Код нас је ситуација таква да свака трећа фирма која се отвара је или СУР или СТР зато што нико нема новца да крене у производњу, а ниједна успешна привреда не почива на трговини већ на производњи - напомиње Рајић.

Србија према његовим речима пати од хроничне болести, а колико је алармантна ситуација показује и податак да је од марта 2010. до данас у Војводини, која се сматра најразвијенијим подручјем, затворено 10,5 одсто предузећа. Рајић каже да је 2008. проценат фирми затворених у прве три године пословања био 34 одсто, 2009. је порастао на 41 одсто, док је у последње две године више од пола предузећа угашено. Он подсећа да у привреди ради 1,2 милиона људи, од тога је свега 290.000 у производњи и управо су они ти који издржавају и себе, али и 1,6 милиона пензионера. Зато су нам, напомиње Рајић, потребни озбиљни заокрети, који би између осталог подразумевали пребацивање дела запослених из јавног сектора у производњу.

- Држава мора да улаже у то, неопходно је отварање развојне банке и окретање унутрашњим капацитетима, развоју пољопривреде, електронске, металске индустрије, па и аутомобилске, туризму и угоститељству - истиче Рајић. Уколико се то не уради, наглашава он, можемо да очекујемо даљи пад стандарда јер је држава дошла у ту ситуацију да све мање може да се задужује.

Трговци први на листи

Највише основаних, али и обрисаних привредних друштава регистровано је за делатност неспецијализоване трговине на велико, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, грађевинских и предузећа за друмски превоз. Ресторани, трговинске радње са мешовитом робом, фризерски и козметички салони, као и таксисти су они који највише отварају, али и затварају своје радње.
 
Јоомла templateс бy а4јоомла