Банер
Банер
Позив Управе за дигиталну агенду државним институцијама
Вести
четвртак, 17 новембар 2011 12:56

Управа за Дигиталну агенду позива све институције државне управе и локалне самоуправе да своје услуге бесплатно поставе на портал еУправе како би омогућили грађанима да остваре своје основно људско право. Услугу бесплатног постављања докумената државних институција као и обуку за рад и техничку подршку обезбеђује Управа за дигиталну агенду. Електронска управа је најједноставнији начин да се смање редови, избегне корупција а повећају транспарентност и ефикасност у раду.

Управа за Дигиталну агенду жели да обавести јавност да је данас завршен пробни период рада услуге Е-заказивање који је од 28. јуна ове године био доступан на порталу еУправа. Сервис Е-заказивање је грађанима пружио могућност да закажу термин за предају докумената за издавање личних карата и пасоша путем интернета а пројекат је реализован у сарадњи са Министарством унутрашњих послова. Грађани су електронски могли да закажу термин издавања докумената у четири полицијске станице на територији Београда (Чукарица, Нови Београд, Земун и Звездара) и у Полицијској управи Нови Сад.

Сервис је показао да је електронско заказивање изузетно ефикасан начин да се смање редови и гужве на шалтерима и грађанима олакша процес добијања личних докумената, чак и у сезони годишњих одмора.

Велик број грађана био је заинтересован да искористи предности које пружа овај сервис, чак су и они који не користе интернет долазили до термина путем овог сервиса ангажујући чланове породице или комшије.

Многе државне институције су сагледале важност еУправе као најједноставнијег начина да се смање редови, избегне корупција а повећају транспарентност и ефикасност у раду. Министарство омладине и спорта омогућило је издавање оверене копије решења о регистрацији спортске организације преко еУправе. Министарство за заштиту животне средине, рударства и просторног планирања, одмах је одреаговало на акцију Дигиталне агенде и Интернет заједнице у Србији, еЗаказивање, и предложило да на портал еУправа поставе могућност еЗаказивање за катастар непокретности на чијим шалтерима је увек велика гужва.Потпредседница Народне скупштине Србије Гордана Чомић, упутила је захтев министарствима да се убрза увођење електронског заказивања за добијање различитих докумената која издају министарства.

Портал еУправа је објављен и јавности доступан од јуна 2010. године, од тада се стално одржава, развија и спроводе се активности које поред техничких унапређења обухватају и нове функционалности.

Даљи развој сервиса еЗаказивање може се пратити на сајту www.digitalnaagenda.gov.rs. 
Јоомла templateс бy а4јоомла