Банер
Банер
Нећемо 131 агенцију, хоћемо банку
Вести
уторак, 29 новембар 2011 13:33

Извор: Б92 биз

Београд -- Влада Србије требало би да укине 131 државну агенцију коју је основала у последњих пет година, саопштила је Унија послодаваца Србије.

"Поред већ 110 постојећих завода, управа, института и дирекција буде основана још 131 агенција чије се надлежности преклапају са надлежностима завода, управа, института и дирекција. Уместо да државна управа која има вишак од 150.000 запослених смањи бирократију, знатно је увећала бирократски апарат", стоији у саопштењу Уније.

У саопштењу се наводи и да "све послове које данас обављају ове скупе агенције некад у бившој Југославији обављала су надлежна министарства због чега је цела администрација бивше СФРЈ, са шест република и две покрајине, бројала 28134 лица, а данас државна управа само у Србији броји 29 834 запослена".

"Изговор под којим је Влада Републике Србије отворила ове агенције да се без њих не може апсолутно не стоји јер Немачка као водећа привредна сила света има свега 6 таквих агенција, Словачка 8, Финска 9, Чешка 11, а суседна Хрватска је најавила да ће се број садашњих 47 преполовити у циљу смањење бирократије и трошкова пословања. За разлику од њих Србија је са 131 агенцијом убедљиви европски рекордер по броју државних агенција", наводи се у саопштењу Уније послодаваца Србије коју потписује председник Драган Марјановић.

Државне агенције годишње грађане Србије и привреду која новац уплаћује у буџет коштају 820 милиона евра, а то је добар капитал за оснивање Развојне банке Србије.

Унија послодаваца Србије је прикупила информације посредством европске организације послодаваца – БУСИНЕССЕУРОПЕ из 18 земаља чланица ЕУ и дошла до сазнања да већину сличних послова у земљама ЕУ обављају управо министарства и надлежне институције при министарствима, а по земљи постоји свега неколико агенција за веома специфичне и захтевне области у којима је потребно високо стручно знање и посебно ангажовање (нпр. нуклеарна енергија, контрола безбедности хране, надзор над развојем индустрије, малих и средњих предузећа, итд.).

Унија послодаваца Србије тражи да се престане са праксом оснивања и гомилања кадрова у агенцијама, чиме се извлаче огромна средства из џепа свих пореских обвезника и да се усвоје принципи строге штедње и усмеравања новца у развој, уместо у канџе бирократије.

Прави пример паразитизма државних агенција је обавеза уписа и подношења документације за регистрацију биоцидних производа (прашкови, детарџенти, шампони, козметика, други хемијски прозводи) код Агенције за хемикалије која по производу кошта од 560 000 до невероватних милион динара (када треба прикупити већи обим дукументације). Једно мало/средње предузеће са 15 запослених упис 20 оваквих производа у регистар треба да кошта скоро 10 милиона динара, што представља фонд зарада у овом предузећу за 8 месеци рада. Читава процедура, пре увођења ове агенције, коштала је између 30 000 и 50 000 динара по производу.

"Претежна већина државних агенција у којима је просек зарада 2,4 пута већи од просека у привреди, а који је у септембру месецу 2011. године био једва 31 046 динара, непотребна је и 820 милиона евра колико оне коштају годишње може се употребити за оснивање развојне банке са стимулативним каматним стопама, до 2 до 3%, што ће дугорочно утицати да и комерцијалне банке које послују у Србији, због конкуренције, смање своје камате на кредите, као што се то десило у Хрватској, Словенији, Словачкој и Чешкој", наводи се у саопштењу.

Унија послодаваца Србије упозорава да ће даље финансирање државне потрошње и попуњавање све веће „буџетске рупе“ задуживањем у иностранству читаву земљу одвести у банкрот, јер ће због лошег кредитног рејтинга Србије новац који се позајмљује бити све скупљи, а камате све веће и веће.

Вођење овакве политике довешће до задуживања наредних генерација и значајно ће успорити и ограничити привредни развој у наредним годинама и деценијама, јер ће се, из године у годину, све већа средства из буџета Републике уместо у развој издвајати за отплату доспелих рата кредита и исплату интереса на државне обвезнице купцима из иностранства. То значи да ће за дуги низ година просечне зараде у Србији и животни стандард становништва остати на истом нивоу или и даље стагнирати. 
Јоомла templateс бy а4јоомла