Банер
Банер
Министарство финансија прихватило амандмане на Нацрт закона о рачуноводству у вези са недобитним (непрофитним) организацијама
Вести
петак, 02 децембар 2011 09:45

Извор: Грађанске иницијативе

Министарство финансија је прихватило већину амандмана на Нацрт предлога закона о рачуноводству ког су предложиле Грађанске иницијативе и Европски центар за непрофитно право.

За удружења, фондације и задужбине, као и за кућне савете, биће уведено поједностављено књиговодство, потврђено нам је на састанку који је одржан 30. новембра 2011. са представницима Министарства финансија.

Непрофитне организације ће се у предлогу Закона о рачуноводству третирати другачије од профитних правних лица (у књиговодству, вођењу пословних књига, примени контног плана итд.).

Представници Министарства финансија су имали велико разумевање за амандман који се тицао увођења равноправног третмана цркава и верских заједница са осталим приватним недобитним правним лицима, који је предлагао да се оне не изузимају из обавеза које дефинише Нацрт закона. Међутим, овој области тек предстоји уређивање и то након најављених консултација са Министарством вера и проверавања постојећих регистара.

Након данашњег састанка Министарство финансија ће усвојити амандмане и направити нов предлог Закона о рачуноводству за ког се надамо да ће увести промене у досадашњем третману према непрофитним организацијама.

На сајту Грађанских иницијатива можете прочитати документ са детаљно образложеним коментарима на Нацрт закона о рачуноводства. Такође више о увођењу непрофитног рачуноводства можете сазнати у публикацији Грађанских иницијатива - „МОГУЋНОСТИ УВОЂЕЊА ПОСЕБНОГ РАЧУНОВОДСТВА И ФИНАНСИЈСКОГ ИЗВЕШТАВАЊА ЗА НЕДОБИТНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У СРБИЈИ" 
Јоомла templateс бy а4јоомла