Банер
Банер
Нема доприноса - нема ни плате
Вести
уторак, 13 децембар 2011 13:59

Извор: Вечерње новости

Нова пореска процедура могла би раднике, којима се не плаћају доприноси, да остави и без примања. Од 2012. послодавац ће моћи да исплати зараде само ако плати и порезе и доприносе

Зараду без кашњења тренутно исплаћује свега петина послодаваца. С друге стране, чак 41 одсто предузећа са платом касни три и више месеци. Статистика би ускоро могла да буде и гора. И то не само због кризе, већ и измена Закона о пореском поступку, које ће онемогућити да фирме исплаћују плате уколико истовремено не измире и порезе и доприносе на зараде.

- Банке ће од Нове године контролисати да ли је послодавац измирио све обавезе. Ако није, неће моћи да исплати зараде - каже за „Новости“ Миодраг Ђидић, државни секретар у Министарству финансија.

Исплата зарада

Фирме тренутно дугују чак 317 милијарди динара на име ових обавеза, а када се томе додају и неплаћени порези, дуг је најмање 500 милијарди динара.

- Постоји опасност да послодавци закоче са исплатом плата, али они који не исплаћују доприносе подлежу и другој врсти одговорности - објашњава Ђидић. - Поднели смо много кривичних пријава због тога. Ко не поштује закон, сносиће последице. Сада 50.000 фирми не уплаћује радницима порезе и доприносе. Пореска управа не може све да испрати, јер има свега 800 инспектора за рад на терену.

Банкаре нова задужења никако нису обрадовала. Пре свега, јер немају мотива да губе клијенте, нити да преузму додатни посао.

- Нисмо још обавештени како ће то заиста функционисати, али је најлогичније да то ради Пореска управа - кажу у Унији послодаваца. - Преко Фонда ПИО се лако може видети ко уплаћује обавезе, а ко не, али они као да не размењују податке. Банке ће вероватно морати да ангажују додатне људе и те трошкове ће свалити на клијенте. Привреда ће на то давати милионе годишње и онда је читава уштеда преко „сече“ прописа била узалудна. Сасвим је могуће да ће фирме које су у лошој ситуацији, а то су мала предузећа и предузетници, проредити исплату плата. Држава уместо да смањује оптерећења и реже своје трошкове само преноси неликвидност, најпре на привреду, а сада и на запослене. 
Јоомла templateс бy а4јоомла