Банер
Банер
Продужен рок за усклађивање привредних друштава са новим Законом
Вести
субота, 17 децембар 2011 08:48

Извор: Бета / Б92 биз

Београд -- Изменама Закона о привредним друштвима предвиђено је продужење рока за пререгистрацију привредних друштава по новом закону до краја августа 2012. године.

Образлажући предложене измене закона у Скупштини Србије, потпредседница Владе Србије Верица Калановић је навела да је предложено да се пријаве за пререгистрацију подносе до 15. јула 2012.

Према њеним речима, постојећим решењем било је предвиђено да се 1. фебруар 2012. уђе у поступак пререгистрације и да се заврши до краја априла 2012.

Како је навела, предложеним изменама закона предвиђено је брисање одредбе која је предвиђала принудну ликвидацију и аутоматско брисање из регистра привредних друштава која исказују губитке веће од капитала која имају. "У време отежаних активности привредних друштва треба дати шансу и подстицај свим оним предузећима која раде у отежаним условима да преживе и наставе да се баве својим делатностима. Надамо се да ће велики број више од 24.000 приведних друштава која су исказала губитке веће од капитала, ипак остати и даље да живе", навела је потпредседница Владе.

Потпредседница Владе је навела да ће сви они који су спремни да од фебруара уђу у регистрацију то моћи да учине у складу са новим законом.

Верица Калановић је казала да су нова решења предложена јер су привредници изразили бојазан да ће првобитно предвиђени временски период за пререгистрацију смањити ефикасност рада и изазвати трошкове.

Она је додала да ће се предложеним решењима активности везане за пререгистрацију моћи да раде упоредо са редовним активностима привредних друштава.

Предложеним законом о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, како је навела, тај поступак ће бити стандардизован за све, како за привредна друштва тако и за све остале за које се води регистар, као што су јавна гласила и удружења.

Верица Калановић је казала да нови закон треба да омогући ефикасност кроз увођење "ћутања администрације од пет дана" која се до сада примењују само на привредне субјекте тако да ће се сматрати да је захтев за регистрацију прихваћен ако у року од пет дана не стигне решење из Агенције за привредне регистре.

Према њеним речима, тачно ће се знати број процедура за регистровање која ће бити поједностављена, потребно време, а биће смањени трошкови регистрације. 
Јоомла templateс бy а4јоомла