Банер
Банер
Почиње регистрација .СРБ домена
Вести
уторак, 20 децембар 2011 14:55

Извор: РНИДС

Управни одбор Регистра националног интернет домена Србије, на седници одржаној 13. децембра, донео је Одлуку о почетку регистрације .СРБ домена, а као датум је одређен Дан Светог Саве, 27. јануар 2012. Ћирилички интернет домен .СРБ је нови, други национални домен Републике Србије, а после руског .РФ и други интернет домен на свету на ћириличком писму који је могуће регистровати.

Наш .СРБ је део породице интернационализованих домена (Интернатионализед Домаин Наме - ИДН), односно домена чији називи нису написани енглеским алфабетом. Свој ИДН на националном писму већ имају највеће државе и народи света - Русија и Кина, као и много арапских и далекоисточних земаља.

Национални интернет домен је ознака територијалне припадности и као такав изузетно је битан за дефинисање интернет идентитета свих који живе и раде у Србији. Захваљујући особености српске ћирилице да једном гласу одговара једно слово, адресе .СРБ домена ће се, за разлику од мноштва домена на енглеском алфабету, недвосмислено изговарати управо онако како су и написане. Стога је и слоган кампање за популаризацију коришћења .СРБ домена "Линкуј као што говориш!".

Првих шест месеци право прече регистрације .СРБ домена имаће само власници постојећих .РС  домена, и то по цени од 1 динар. После тог периода, ћириличке домене моћи ће да региструје свако ко жели, без обзира на то да ли поседује одређени .РС домен или не.

За више информација, погледајте страницу о .СРБ домену при Регистру националног интернет домена Србије. 
Јоомла templateс бy а4јоомла