Банер
Банер
У време кризе рад на црно је извор предузетништва, иновација и вере у себе
Вести
недеља, 08 јануар 2012 15:29

Извор: Б92 биз

Мали, илегални послови носе милијарде долара у трговини и запошљавају половину светске радне снаге, каже новинар Њујорк тајмса и Њуздеја Роберт Нојвирт.

Он, у књизи "Стеалтх оф Натионс: Тхе Глобал Рисе оф тхе Информал Ецономy", тврди да су "послови на црно" критични извори предузетништва, иновација и вере у себе.

"Управо је сива економија у време рецесије расла, стварала нове послове, повећавала продају и побољшавала животе милионима људи", тврди Нојвирт.

Економија по начелу "уради сам" не односи се на дрогу, трговину људима, већ на илегалне продавце на улици који чине то неформално тржиште. Док привреда стагнира, у земљама у развоју то је једини део економије који расте.

У књизи он такође наводи да неке од великих корпорација типа Проктер&Гембл и Колгејт-Палмоливе пласирају своје производе на таква "неформална тржишта". Према речима аутора, где је тржиште, ту су и купци.

Аутор наводи примјер "УАЦ Фоодс" као специфичне марке на уличним тржиштима. Наиме, "УАЦ Фоодс" послује у Нигерији, поседује неколико ресторана и хотела, њиховим деоницама се тргује на нигеријској берзи. Ипак, њихове Гала кобасице могу се наћи само у продаји на улицама западне Африке. 
Јоомла templateс бy а4јоомла