Банер
Банер
Пореска управа објавила списак највећих дужника
Вести
недеља, 08 јануар 2012 15:39

Извор: РТС, Пореска управа, мена.рс

Пореска управа објавила је на свом сајту списак највећих пореских дужника, правних лица, предузетника и грађана. На списку грађана, највише дугује, особа из Лесковца, 308 милиона динара. Највише дугују банке које су у стечају.

На сајту Пореске управе Србије објављен је списак највећих пореских дужника, правних лица, предузетника и грађана, који дугују око 220 милијарди динара.

Пореска управа је објавила три списка на којима се налази по 100 правних лица, предузетника и физичких лица којима порез није наплаћен закључно до 31. децембра прошле године.

Законски основ за ово објављивање успостављен је најновијим изменама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, тиме што је у члану 7 додат следећи став:

Пореска управа може квартално, са пресеком стања на последњи дан у последњем месецу квартала, да на wеб сајту Пореске управе објави обавештење о износу пореског дуга свих пореских обвезника, чиме обавеза чувања службене тајне није повређена.

Иако Пореска управа има право да објави податке о дугу свих пореских обвезника, за сада су објављени спискови само са по 100 највећих дужника по категоријама: правна лица, предузетници и физичка лица. У овом тренутку није познато да ли ће и када Пореска управа објављивати спискове свих дужника.

Прва три водећа дужника на списку су банке којима је одузета дозвола за рад и које се налазе у стечају - "Беобанка" а.д у стечају, која дугује 24,07 милијарди динара, "Инвестбанка" у стечају са дугом од 18,13 милијарди динара и "Астра банка" са 15,64 милијарди динара ненаплаћеног пореза.

Међи највећим дужницима су и "Застава оружје" са 2,5 милијарде, Град Београд са 1,9 и "Слобода" Чачак са 1,7 милијарди динара дуга.

Међу предузећима, дужници су између осталих и "Сартид" у стечају, "Ваљевска пивара", "Јагодинска пивара", "Симпо", "Иво Лола Рибар систем", "Фабрика аутомобила Прибој", "Мостоградња", Новинско издавачко предузеће "Борба", "Подрум Палић", "Верано Моторс", "Индустрија машина и трактора", "Индустрија мотора Раковица", "РТБ Бор", "Слап група", "Застава камиони".

Прве три предузетничке радње на списку предузетника дужника су "Металијум" са дугом од 168,4 милиона динара, "Хелена гранд" чија су дуговања 167,19 милиона динара и "Бени", радња за промет робе на велико и мало која дугује 166 милиона динара.

У Пореској управи кажу да су спискови тачни и да нико није заштићен.

„Желимо да тиме стимулишемо све субјекте који су у правном промету и једноствно могу да погледају субјекте са којима сарађују, са којима имају пословне контакте у каквом су они тренутно стању да ли имају каквих дугова према држави једноставно због некаквог њиховог рејтинга", каже Драгутин Радосављевић директор Пореске управе.

Са доњих веза можете преузети спискове највећих дужника на дан 31.12.2011. године, који су објављени на сајту Пореске управе:

Пореска управа је на свом сајту објавила и детаљно објашњење да код појединих обвезника из законских разлога није могла да се обави ни редовна ни принудна наплата. У томе су је, како је наведено, онемогућавали донети прописи из приватизације и стечаја.

Такође, фирме су имале могућност да подносе захтеве за репрограм дугова, што им је омогућавао Закон о пореском поступку и администрацији, а што су у великој мери и користиле.

Деманти Града Београда

Поводом објаве списка највећих пореских дужника Град Београд је саопштио да све пореске обавезе измирује благовремено и у законском року, па није јасно како се нашао на листи највећих пореских дужника, саопштено је данас из Градске управе.

У Градској управи града Београда кажу да је у питању грешка, јер је немогуће да дугујете 1.875.603.261,30 динара, а да вам није саопштено по ком основу.

Град Београд очекује од Пореске управе да исправи ову грешку одмах након божићних празника, истовремено подржавајући инцијативу да се објављују спискови највећих пореских дужника, наводи се у саопштењу.

 
Јоомла templateс бy а4јоомла