Банер
Банер
Синдикат радника Пореске управе најављује штрајк
Вести
понедељак, 09 јануар 2012 21:15

Извор: Б92 биз, Бета, Тањуг

Београд -- Представници синдикалне организације Пореске управе (ПУ) Србије најавили су штрајк запослених у тој институцији.

Штрајк је могућ уколико се менаџмент не изјасни у ком правцу се креће реформа те државне институције и колико ће запослених бити проглашено технолошким вишком.

Они траже од менаџмента да се до 20. јануара изјасни о томе у ком правцу се креће реформа ПУ и колико ће запослених бити проглашено технолошким вишком и због чега је буџет тог државног органа смањен за 1,7 милијарди динара.

Председник Јединствене синдикалне организације Милан Думић рекао је да смањење буџета ПУ указује на то да ће бити отпуштања у Пореској управи, али забрињава то што у републичком буџету за 2012. годину нису предвидјене стимулативне отпремнине.

Ђидић: Нико неће остати без посла

Државни секретар у Министарству финансија Миодраг Ђидић каже да нико од запослених у Пореској управи неће остати без посла јер су радници потребни тој државној институцији. "Ниједан радник Пореске управе неће остати без посла. Не знам да ли ће плате бити повећане, али свакако неће бити смањене и овим путем желим да информишем јавност, мада сам то урадио већ неколико пута раније, да никаквог отпуштања неће бити", рекао је он.

Думић је истакао да смањење буџета указује да би негде око 1.200 запослених било вишак, а да би се број пореских испостава и филијала свео са 178 на свега 40.

Према његовим речима, у предузећу свакако, већ постоје људи који су испунили услов за одлазак у пензију (око 900 особа) или којима је остало до пет година остало до пензије и хоће да иду, само треба утврдити који су то људи и за њих предвидети достојне отпремнине.

Он је навео да са предвиђеним буџетом исплата зарада за око 6.000 запослених у ПУ могућа до септембра ове године, а уколико не буде ребаланса буџета доведена је у питање исплата примања до краја године.

Дулић је навео да је објављивањем списка пореских дужника створена погрешна слика да ПУ није добро радила свој посао.

"Оно што плаши је списак од петка, захваљујући којем се ствара негативна слика према ПУ. Сви људи питају с разлогом шта је радила ПУ? Она је радила оно што се од ње захтевало, запослени су савесно радили свој посао, а да ли је менаџмент имао нека наређења или не, ми нећемо у то да улазимо", казао је Думић.

Думић је додао да је списак "направио праву пометњу, јер појединим предузећима са те листе није јасно како су се на том списку уопште нашли". 
Јоомла templateс бy а4јоомла