Банер
Банер
Онлајн посао је будућност микро и малог бизниса Србије
Вести
недеља, 12 фебруар 2012 15:21

Извор: Б92 биз, Пресс

Београд -- Добро познаваоци е-бизниса кажу да је зарада на интернету будућност Србије. Иако су могућности огромне, то није нимало лако јер ни на нету нема леба без мотике.

Драган Варагић, стручњак за пословну примену интернета, каже да постоје легални и илегални начини зараде на интернету, али да без рада и труда нема ни профита.

Све друго што личи на лаки кеш је заправо превара и није дозвољено, јер би у супротном сви зарађивали из фотеље за компјутером.

Он каже да "постоји много варијанти за зараду. Једна од њих је организација и промоција неког догађаја преко Фејсбука. Што више људи привучете на тај догађај, већа ће вам бити и зарада, која иде на проценат. Постоји и занимање комјунити менаџер, чији је посао одржавање туђих профила, и ту може да се заради од 300 до 500 евра месечно, али сад већ постоје и озбиљне фирме које се тиме баве".

Потребна и улагања

Данило Цвјетичанин, консултант за интернет сигурност, сматра да је будућност зараде на интернету заправо интернет трговина, не само кроз интернет продавнице, већ и прављењем апликација, видео-игрица, софтвера. Добар пример су програмери из Ниша који су направили „андроид" апликацију, која је постала хит у Америци, или наша фирма, која је направила игрицу која је тренутно трећа по популарности на Фејсбуку. Висина зараде зависи и од тога колики су вам апетити, али и улагања. Да бисте, на пример, могли добро да зарађујете од једног сајта, неопходно је у њега уложити између 50.000 до 100.000 евра. Добра зарада је и у области иностраног интернет маркетинга. За оне који желе да оду из земље због запослења, а имају знање из ИТ области, много је боља варијанта да остану у земљи и пронађу пут до неке иностране интернет компаније, које добро плаћају за наше прилике.

"Људи који на Фејсбуку имају пуно пријатеља, такозвани ФБ промотери, имају велику могућност зараде јер им фирме плаћају да на свој профил окаче неки оглас, јер знају да ће то видети велики број људи", наводи Варагић.

Ипак, појединци тренутно најбоље зарађују продајом на интернет бувљим пијацама, односно понудом робе на разноразним сајтовима, што је хит последњих година.

"Неки су на таквим сајтовима на продају понудили више од хиљаду ствари. Имате људе који иду по кућама и траже да вам однесу старе ствари или питају да им дате нешто што вам не треба, па онда те половне ствари продају на нету. Познајем самохрану мајку која преко аукцијских сајтова продаје своје старе ствари, што јој је додатан извор прихода", прича Варагић.

Прављење и продаја фотографија још један је од интернет послова који може да донесе добру зараду, ако му се озбиљно посветите. Више иностраних сајтова уз провизију продаје фотографије из целог света, па и из Србије. Варагић даје пример човека који се искључиво бави овим послом, јер има одличну зараду, због чега је без размишљања дао отказ у једној добростојећој државној фирми.

Да бисте зарадили на интернету, треба да будете инвентивни, а има пуно примера људи који су јако добро уновчили свој хоби.

"Један човек из Суботице направио је прави бизнис пошто је покренуо сајт за продају опреме за врсту рибица 'циклиди', које су популарне у Србији, што је он схватио сасвим случајно када је открио да само на форуму који се бави том темом има неколико хиљада активних учесника. Или имате специјализоване сајтове који продају опрему и боје за разноразне необичне хобије, као што је хоби фарбања оловних војника", објашњава Варагић. 
Јоомла templateс бy а4јоомла