Банер
Банер
Нето добит НИС-а 40,6 милијарди динара
Вести
недеља, 12 фебруар 2012 15:49

Извор: Тањуг

БЕОГРАД – Нафтна индустрија Србије у 2011. години је остварила, према неревидираним подацима, нето добит од 40,6 милијарди динара, изјавио је данас генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.

Добит НИС-а пре камата, пореза и амортизације (ЕБИТД-а) лане је износила 52,4 милијарди динара, што је за 62 одсто више него 2010. године, рекао је Кравченко на конференцији за новинаре.

НИС је у прошлој години инвестирао 34,4 милијарде динара, што је за 75 одсто више него 2010. године, навео је Кравченко и најавио да ће та компанија у 2012. уложити око 50 милијарди динара.

У прошлог години НИС је произвео око 1,5 милион тона нафте и гаса што је за 24 одсто више од 2010. године, захваљујући реактивацији старих бушотина и примени ефикаснијих метода производње, рекао је он и додао да је прерада била нижа за око 17 одсто, због модернизације рафинеријског комплекса у Панчеву (МХЦ/ДХТ) и износила је 2,4 милиона тона, казао је Кравченко.

Производња нафте и гаса из домаћих извора у последње три године повећана је за око 60 одсто, навео је Кравченко.

Он је изјавио је да ће крајем трећег или почетком четвртог квартала ове године бити завршена реконструкција Рафинерије нафте Панчево и да ће то постројење већ у октобру или новембру производити деривате европског квалитета.

На конференцији је најављен наставак ширења НИС-а у региону у овој години и куповина 80 до 100 бензинских станица у Румунији и Бугарској и око 20 бензинских станица у Републици Српској.

Раст профитабилности пословања у прошлој години остварен је захваљујући повећању ефикасности пословања, смањењу производњих трошкова и расхода, док се повећање цена нафте на светском тржишту и висок износ акциза на нафтне деривате негативно одразио на пословање.

Та руско-српска компанија је у прошлој години смањила задуженост према банкама која је на крају 2011. износила 458 милиона долара, што је скоро за трећину мање од нивоа задужености у 2010. години, рекао је Кравченко.

Обим продаје нафтних деривата у 2011. години, како је навео, смањен је за седам одсто и износио је 2,4 милиона тона, због економске кризе, пада куповне моћи становништва, али се пад продаје није одразио на удео НИС-а у укупном обиму српског тржишта нафтних деривата.

НИС је у прошлој години реконструисао 12 бензинских станица и уградио 28 инсталација за течни нафтни гас, рекао је Кравченко и најавио да ће у овој години бити повећан број реконструкција бензинских станица за три пута.

Он је оценио да ће, с обзиром на политичку нестабилност, цена нафте бити значајно виша од 100 долара за барел, а у блиској будућности би могла да достигне 117 долара за барел, и у наредних неколико месеци се не очекује пад цена нафте због проблема са Сиријом и Ираном.

Кравченко је истакао да је НИС у прошлој години запослио око 100 младих људи и да је тренутно у НИС-у запослено око 9.000 радника.

Када је реч о улагању НИС-а у обновљиве изворе енергије, у оквиру проширења делатности компаније у целокупном енергетском сектору, он је казао да НИС истражује један значајан пројекат везан за искоришћење енергије ветра и улагање у геотермалне изворе и подсетио да је НИС заинтересован за улагање у Термоелектрану топлану Нови Сад.

Он је казао и да ће до краја пролећа бити познат план за пословање рафинерије у Новом Саду, истакавши да је та рафинерија изузетно важна за будућност НИС-а. 
Јоомла templateс бy а4јоомла