Банер
Банер
Петровић: ПДВ ће морати да иде горе
Вести
среда, 22 фебруар 2012 11:56

Извор: Б92

Београд -- Председник Фискалног савета Павле Петровић каже да ће Србија јавни дуг морати пре свега да смањи смањењем трошкова, али ће бити неопходна и пореска реформа.

"На дужи рок ћемо решити проблеме, пре свега, ако смањимо расходе. Значи основно прилагођавање је на расходима и то три четвртине, остало је на пореској реформи. Унутар те пореске реформе важан елемент је ПДВ. Мени се чини да ће бити нужно повећати ПДВ и то би био пакет", каже Петровић.

С друге стране смањило би се оптерећење на зараде тако да би се стимулисало запошљавање, стимулисала би се производња и извоз, наводи он.

Петровић је навео да би јавни дуг, уколико се не предузму значајне мере, наставио да расте и да би до краја године стигао на половину БДП-а. "Ако се не предузму значајне мере, дуг ће наставити да расте да би негде 2015. достигао 55 процената, што би са реституцијом дошло на 60 одсто", каже Петровић.

"И тај пакет пореских реформи поред ова два елемента садржао би још неке елементе, тако да се то не би свело само на повећање ПДВ-а него би био потребан укупан порески пакет, а тај допунски пакет би био само допуна главним мерама, а то је смањивање јавне потрошње", каже Петровић.

Оно што је за грађане важно јесте, како истиче, да је могуће уз одређене напоре извршити ове реформе и избећи драстичне резове типа оних који су се десили у Румунији, а да не говорим у Грчкој.

Петровић сматра да би нова влада и парламент морали одмах, већ током 2012. да направе план смањивања јавних расхода на средњи рок, значи у наредне три до четири године. 
Јоомла templateс бy а4јоомла