Банер
Банер
Србија ће бирати - Европска унија или Русија
Вести
четвртак, 23 фебруар 2012 13:09

Извор: Пресс, Б92

Шеф делегације ЕУ у нашој земљи навео да Споразум о слободној трговини између Србије и Русије неће моћи да опстане када се прикључимо Унији

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер потврдио је за Пресс да ће Србија уласком у ЕУ морати да се одрекне Споразума о слободној трговини са Русијом, о чему је прекјуче говорио и руски амбасадор Александар Конузин.

Руски амбасадор поручио је да Русија нема ништа против да Србија уђе у ЕУ и да има нове пријатеље, али да треба да одлучи коју цену је спремна да плати за улазак у ЕУ и нова пријатељства.

Ко су прави пријатељи

- Ја не бих желео да је та цена погоршање односа са Русијом. Односи Србије са новим пријатељима - оценио је амбасадор.

Конузин је подсетио да Србија велики део својих производа извози на руско тржиште и да за њих нема царинске дажбине, захваљујући Споразуму о слободној трговини са Русијом, који ће, међутим, како је рекао, „ваши нови пријатељи укинути".

Дежер је јуче за Пресс потврдио да је Конузин у праву када каже да ћемо у моменту уласка Србије у ЕУ морати да ускладимо све споразуме са трговинским споразумима Уније.

Европска унија
- Споразум о стабилизацији и придруживању, слободан приступ европском тржишту
- Добијамо могућност да користимо споразуме ЕУ са трећим земљама
- ЕУ ће захтевати од Србије да призна независност Косова
- Коришћење приступних фондова

Русија
- Споразум о слободној трговини са Русијом омогућава да се при уласку на руско тржиште не плаћа царина за нашу робу
- Директан приступ енергентима, Русија нас снабдева гасом, учествујемо у пројекту „Јужни ток"
- Огромно тржиште, на којем ће лакше да се пласира српска роба
- Политичка подршка у решавању статуса Косова

- Али, то се неће десити одмах. У међувремену, српске компаније које послују у Србији треба да максимално искористе билатерално трговинске споразуме које Србија има са Русијом и другим земљама - утешио нас је Дежер.

Европа или Русија, или и Европа и Русија, дилеме су које ће се пред Србију очигледно тек поставити. Привредник Бранислав Грујић, власник компаније ПСП „Фарман", која доста послује у Русији, другачије види ову проблематику и сматра да ћемо у наредних десет година моћи да користимо споразум са Русијом:

- За тих десет година Русија и ЕУ ће либерализовати своје тржиште у једно заједничко пространство. Словенија такође има изузетно добре односе са Русијом, па је нико није условљавао да их наруши зато што је чланица ЕУ.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић каже да поред тога што економски односи Русије и Србије зависе од политичких односа, у основи се одвијају између конкретних компанија једне и друге државе.

- Ако постоји обострани интерес, сарадња ће постојати независно од тога да ли ће Србија бити чланица ЕУ или не - каже Савић.

Економиста Љубодраг Маџар подсећа да је Србији Русија важна због енергената, првенствено гаса. Он, међутим, наглашава да су западни фондови далеко више уложили у Србију.

- Неки сматрају да ће уласком Србије у ЕУ и проблем Косова бити неповољно решен по Србију. Чини ми се да је ипак боље да се приклонимо Европи, јер је историјски гледано све важно дошло са Запада - каже Маџар.

Ослабиће све везе

Из угла политичког аналитичара Ђорђа Вукадиновића руски амбасадор Конузин је први пут недвосмислено, критички, рекао какав Русија има став према уласку Србије у ЕУ.

- Последња Конузинова изјава показује да је амбасадор имао жељу да нагласи шта Русија мисли о уласку Србије у ЕУ и то се може протумачити и као противљење тој идеји - сматра Вукадиновић.

На питање да ли то значи да ће нас улазак у ЕУ одвојити од Руса, Вукадиновић каже да хоће, као и да ће то неминовно довести до слабљења и других веза, попут културолошких. 
Јоомла templateс бy а4јоомла