Банер
Банер
Оснивачки улог за доо – 100 динара
Вести
субота, 10 март 2012 15:39

Извор: Вечерње новости

Од фебруара, после доношења Закона о привредним друштвима, оснивачи плаћају по сто динара за отварање предузећа.

Током фебруара у Србији је основано тачно 555 нових предузећа са свега 55.500 динара укупног оснивачког капитала. Ипак, број новооснованих фирми у јануару је био још већи, када је оснивачки улог за друштво са ограниченом одговорношћу био чак 500 пута већи него сада, када је потребно свега 100 динара.

Разлог је, кажу, уобичајен, „сезонски“. Наиме, познато је да се на крају и почетку године увек подноси много већи број захтева, своде се рачуни и окрећу „нови листови“. Осим тога, снег који је оковао Србију током протекла два месеца утицао је и на власнике фирми, али и на радно време Агенције за привредне регистре.

Привредници, ипак, сматрају да ће због овако ниског оснивачког капитала од свега сто динара, још теже моћи да наплате своје дугове, пошто власници не одговарају личном имовином. Надлежни, пак, кажу да се приликом позајмљивања новца пословном партнеру не гледа висина његовог оснивачког капитала, већ његова укупна имовина, бонитет и пословање. Такође, постоје и разне врсте обезбеђења потраживања, од банкарских гаранција до залога над машинама и опремом.

Иначе, Светска банка државе „мери“ по критеријуму једноставности за отпочињање пословања. А, у свом извештају „Дуинг бизнис“ у обзир узима и административне трошкове регистрације, као и минимални оснивачки капитал. Тренд је да се минимални оснивачки капитал што више смањи, како би се смањиле и баријере за покретање бизниса. Тиме се омогућава што већем броју људи да започну сопствени посао.

За процедуру оснивања фирме у Србији, иначе, потребно је укупно 13 дана. 
Јоомла templateс бy а4јоомла