Банер
Банер
Радосављевић: Унакрасна провера имовине и прихода
Вести
петак, 16 март 2012 10:48

Извор: Вечерње новости, 14.02.2012.

Директор Пореске управе др Драгутин Радосављевић о унакрсној контроли и дуговањима: Ускоро ће, чим проради Централни регистар, порезници бити у прилици да докажу бројне утаје.

УНАКРСНА провера примања грађана и њихове имовине биће могућа средином године, када ће и у пракси да заживи Централни регистар Србије. У њему ће се, како за „Новости“ каже др Драгутин Радосављевић, директор Пореске управе Србије, наћи подаци о 4,7 милиона пореских обвезника Србије који ће порезницима омогућити да открију оне који избегавају да плате порез.

- Овај регистар ће нам омогућити да откријемо многе који су до сада избегавали плаћање пореза - каже Радосављевић. - Србија ће објединити регистре Пензионог фонда, али и Републичког геодетског завода.

* Према пријавама годишњег дохотка грађана, најбогатији грађанин Србије је професор. Да ли је то реално?

- Немогуће је да неко не плати овај порез. За сваког грађанина можемо да извучемо листинг и видимо колика су му примања. Онај ко је зарадио годишњу нето зараду три пута већу од три бруто годишња просека мора да плати порез. А таквих има око 20.000.

* Али половина естрадних уметника заради више од тог износа па нису обвезници?

- Нека од њихових примања, на пример она на руке, не евидентирају се, а они пријављују минималне приходе. Ако Републички геодетски завод заврши свој део посла, онда ћемо моћи и певачице да питамо одакле им имовина вредна неколико милиона евра ако годинама пријављују минималне приходе. Мораће да плати порез на разлику измеђи прихода и вредности те имовине. Уколико не докажу како су стекли имовину, она ће бити заплењена.

* Видели смо да 300 највећих дужника дугује око 222 милијарде динара. Колика су укупна дуговања?

- Укупни дугови пореских обвезника износе 317 милијарди динара. Значајна дуговања имају фирме у стечају, у реструктурирању или приватизацији. Закони не дозвољавају да се код њих изврши наплата. Директори то знају, и када уђу у реструктурирање, престану да плаћају. А има фирми које су по десет година у реструктурирању или стечају.

ГДЕ ЈЕ СИВА ЗОНА?

* ПОРЕСКА управа већ неколико година премашује план наплате прихода, али с друге стране анализе говоре да се 40 одсто обрта одвија у сивој зони. Да ли је план онда добар?

- План добијамо од Министарства финансија. Учествујемо и ми у његовој изради. Министарство креира процене о томе колики приход ми треба да остваримо. Прошле године је наплаћено шест милијарди евра јавних прихода. Пола милијарде евра више него годину раније. Привреда није направила раст од десет одсто. Сива зона је присутна у свим земљама света, али не могу да кажем да чини 40 одсто. Да знамо колика је, она би била у легалним токовима.

* А шта је са активним фирмама које су дужници? Како код неких реагујете одмах, а друге нагомилају толике обавезе?

- Сви они су у одређеним поступцима. Поједини су у фази репрограмирања, одобрили смо им плаћање у ратама уз чврсте гаранције, а неки су у прекршајном или кривичном поступку. Сигурно је свако био опоменут. Трудимо се да нигде не дође до апсолутне застарелости.

* Онда очигледно има проблема у наплати?

- Као што је привреди тешко да наплати потраживање, тако је тешко и нама. Можемо да ту фирму затворимо, али нама то није жеља. Не слажем се ни са политиком стављања пломби на фирме које су направиле неки прекршај. Њиховим затварањем губи и власник, запослени немају плате, али губи и држава, јер нема уплате пореза.

* Која врста пореза се највише избегава у Србији?

- Углавном су то доприноси. И то је почело од 2004, од када је промет прешао у банке. Послодавцима је остављено на вољу да ли ће плаћати или не. Србија има 400.000 фирми, а Пореска управа има 700 инспектора. Камо среће да смо раније могли да објављујемо имена дужника, јер дуг би био мањи. Некад су се сва плаћања и примања обављала преко Службе друштвеног књиговодства. Држава је имала увид у све и није било шансе да неко не уплати порезе и доприносе.

* Да ли је, онда, СДК био бољи?

- Није на мени да то кажем. Само сам приметио да је сада веома тешко све контролисати. Тај модел је био бољи. Словенија и даље има СДК. Првог дана јула ће ступити на снагу измена Закона о пореском поступку о плаћању доприноса приликом исплате новац за зараде. Пореска управа ће и даље то контролисати. Банке ће само спречавати подизање новца уколико се не уплате доприноси. Имате 700.000 људи који раде у приватном сектору и не могу да питају послодавце да ли им уплаћују доприносе. Ми смо хтели да им се изједначе права са онима који раде у државном сектору.

* Постоји страх од тога да ће тако остати и без плата. Да ли се прибојавате тога?

- Шта то значи? Да они данас не плаћају доприносе. Чине кривично дело. Ако не измирују обавезе, не треба да постоје. Ја сам убеђен да се то неће десити. Сваком је у интересу да поштује законе и послује легално. Убеђен сам да ће сви поштовати одредбе овог закона. И банке које ће добити софтвер и електронску подршку, а и фирме. Оне ће сада све те обавезе уплаћивати на јединствен рачун. 
Јоомла templateс бy а4јоомла