Банер
Банер
Истекао рок за пријаву пореза на годишњи доходак грађана
Вести
субота, 17 март 2012 15:09

Извор: Вечерње новости

У четвртак истекао рок за пријаву пореза на годишњи доходак грађана. Порезу подлежу сви који су месечно зарађивали више од 158.200 динара. Казне за утају до 50.000 динара.

Богаташима у Србији је у четвртак истекао рок да пријаве порез на годишњи доходак. Порезници очекују да је и прошле године натпросечну плату зарадило око 20.000 људи. Пребројавање пристиглих пријава и накнадна контрола утврдиће да ли је криза погодила и најбогатији слој или је у Србији она милионерима годила.

Обавезу плаћања пореза на годишњи доходак имају грађани који су током 2011. године зарадили више од 1.898.388 динара. Толико износи трострука просечна бруто годишња плата исплаћена у Србији током 2011. године. Тако је просечни грађанин прошле године месечно зарађивао 52.733 динара бруто плате. Званично богат је онај који сваког месеца рачунао на макар динар више од 158.199 динара.

Ко је премашио ову цифру а до сада није доставио или послао порески образац ризикује казну од од 5.000 до 50.000 динара.

- Тачан број грађана који су пријавили порез на годишњи доходак знаћемо наредних дана - каже за "Новости" директор Пореске управе др Драгутин Радосављевић. - Ко није пријавио порез не треба да буде ни у каквој дилеми да ли ћемо га открити. Хоћемо сигурно и открити га и поднети пријаву. У неколико контрола током прошле године смо тако дошли до око 1.000 грађана који нису пријавили порез, а требало је то да ураде.

ТЕЛЕФОНСКА ПРОВЕРА

Подсећамо читаоце да је Управа јавних прихода Београд омогућила проверу стања дуга по основу локалних такси и пореза (на имовину итд) путем интернета.

Фирме, предузетници и грађани од четвртка сва своја пореска дуговања могу да утврде телефонским позивом. Позивом контакт центра Пореске управе, и предузећа и грађани могу да траже обавештење о стању дуга по свим пореским основама, које им у року од неколико минута стиже електронском поштом.

У систему није једино порез на имовину грађана. 
Јоомла templateс бy а4јоомла