Банер
Банер
Нема се ни за исплату минималца
Вести
субота, 17 март 2012 15:34

Извор: Бета / Б92 биз

Београд -- Унија послодаваца Србије упозорила је да већина послодаваца у Србији неће моћи да исплати минималну зараду од 115 динара по сату.

"Послодавци неће моћи да примене одлуку Социјално-економског савета о повећању минималне зараду по сату са 102 на 115 динара, јер би тако довели у питање опстанак својих фирми", рекао је Драгољуб Рајић, портпарол Уније.

Он је истакао да је одлука о повећању "минималца" донета на инсистирање Министарства финансија, и поред противљења Уније послодаваца.

"Представници Министарства су на последњем састанку Социјално-економског савета рекли да ће одлука о новој цени рада од 115 динара по сату бити примењена чак и ако послодавци буду против. Наша рачуница показује да таква одлука привреду месечно кошта око 200 милиона евра", рекао је Рајић.

Одлука о повећању минималне цене рада донета је 12. марта на седници Социјално-економског савета, а требало би да се примењује од априла.

Таква одлука, према оцени Рајића, део је предизборне кампање, а последице могу бити гашење од пет до седам хиљада предузећа и отпуштање 50 до 60 хиљада радника.

Послодавци се залажу, како је објаснио, да у договору са синдикатима утврдјују минималну цена рада за запослене у свим привредним гранама у којима постоји колективни уговори о раду, а држава да одредјује зарада само за запослене у јавном сектору.

"Рачуница Уније послодаваца показује да би у случају да минимална цена радног сата буде 115 динара радницима плате биле повећане за 45 до 70 евра, односно да би до краја године предузећа која имају потписане колективне уговоре по том основу имала трошак од 1,5 до два милиона евра", рекао је Рајић.

Он је додао да је за послодавце прихватљиво да се разматра повећање цене радног сата на 106 до 109 динара.

"Чекамо одговор премијера и министра финансија Мирка Цветковића на наш предлог да се преиспита одлука о повећању минималне зараде", истакао је Рајић и додао ће Унија послодавца размотрити да ли ће остати у Социјално-економском савету ако не буде постигнут договор да се поново утврђује износ "минималца". 
Јоомла templateс бy а4јоомла