Банер
Банер
Нова уредба о субвенционисању директних инвестиција
Вести
уторак, 27 март 2012 12:09

Извор: Вечерње новости

По новој уредби Владе о привлачењу директних инвестиција, дуплирана је помоћ великим инвеститорима за запошљавања. Субвенције до 10.000 евра по новом радном месту.

Максимални износи државне помоћи великим инвеститорима више нису резервисани само за оне који улажу у места од посебног државног интереса и девастирана подручја у Србији. Новом Уредбом Владе о условима и начину привлачења директних инвестиција дуплиран је минималан износ субвенције, па велики улагачи у свим градовима могу да рачунају на помоћ од 4.000 до 10.000 евра по сваком новоотвореном радном месту.

Према измењеном начину обрачуна висине државне помоћи, више није кључно где се улаже, мада се и даље који бод више добија за улагање у неразвијеним општинама. Бодове пишу висина улагања, као и раније, али и репутација инвеститора, па и то колико ће се у свом послу ослонити на домаће добављаче. Износ помоћи "зида" и доношење нових технологија, обука запослених, обим међународног промета и економски ефекти пројекта.

Укупан износ субвенција за велике инвестиционе пројекте,а то су они од најмање 50 милиона евра који упошљавају најмање 300 људи, не сме да пређе петину вредности инвестиције. Ако је реч о улагању већем од 100 милиона евра, субвенције не могу да пређу 17 одсто. Код средњих инвестиција, у које спадају улагање од 50 милиона евра и ангажовање 150 радника, помоћ државе не може бити већа од десет одсто вредности улагања.

УРЕДБА је последњи пут промењена у мају прошле године, када је списак места од посебног државног интереса проширен за 11 локалних самоуправа. То су места са више од 50.000 становника и стопом незапослености већом од 20 одсто. Статус места од посебног интереса, гарантовао је износ субвенција од 4.000 до 10.000 евра, као и у девастираним подручјима. Остали су до сада имали право на "ињекцију" од 2.000 до 5.000 евра по човеку.

Средства могу да добију произвођачи који упошљавају 50 људи и улажу 500.000 евра у неразвијеним и девастираним подручјима, а милион у осталим деловима Србије. Они који се баве услугама морају да упосле десет нових људи и уложе пола милиона евра. За инвестиције у туризму потребно је отварање 50 радних места и улагање од пет милиона евра. Велики улагачи, уколико хоће помоћ државе, петину новца морају да уложе у року од годину дана од дана потписивања уговора, док средњи инвеститори морају да уложе десет одсто у истом року. Број радних места не сме да се смањи три године после упошљавања предвиђеног броја радника.

- Ова мера је током претходних пет година повећала атрактивност Србије за прилив директних страних инвестиција из иностранства, али је утицала и на повећање инвестиција домаћих предузећа, која чине 54 одсто остварених пројеката - кажу у Министарству економије. - Посебан ефекат је изградња потребне инфраструктуре, нарочито у мање развијеним општинама. Измене подразумевају веће подстицаје, што ће утицати на убрзано привлачење директних инвестиција, а најважнији ефекат је смањење незапослености. 
Јоомла templateс бy а4јоомла