Банер
Банер
Објављен нови списак највећих дужника
Вести
уторак, 03 април 2012 13:42

Извор: Бета

БЕОГРАД, 3. априла 2012. (Бета) - Пореска управа Србије објавила је у уторак списак по 500 највећих пореских дужника медју предузећима, предузетницима и градјанима Србије, који укупно дугују 360 милијарди динара, казао је директор Пореске управе Драгутин Радосављевић.

Највећи дужници на листи предузећа су банке у стечају Беобанка (25 милијарди динара), Инвестбанка (19 милијарди динара), Астра банка (17 милијарди динара) и Београдска банка (14 милијарди динара), а следи Јавно предузеће за подземну експлоатацију угља у реструктурирању са 11 милијарди динара дуга.

Према подацима са сајта Пореске управе www.poreskauprava.gov.rs, први на листи дужника медју предузетницима је Миодраг Јеринић, власник Самосталне трговинске и занатске радње Металијум са 175,5 милиона динара дуга.

Највећи порески дужник медју градјанима је Марио Вујаклија, који дугује 235,6 милиона динара.

За прва три месеца ове године Пореска управа је донела 90.135 опомена за плаћање пореза и 28.600 решења о спроводејњу наплате за дуг од 16,7 милијарди динара, од чега је наплаћено 8,7 милијарди динара.


Извор: Пореска управа

У вези  највећих  дужника по основу јавних прихода које Пореска управа сходно Закону о пореском поступку и пореској администрацији објављује квартално на свом сајту дајемо следећа појашњења.
Уз сваки назив обвезника или име, код којег постоји нека законска сметња за спровођење принудне наплате стављена је напомена зашто се не спроводи принудна наплата.

Објављивање списка дужника постепено утиче на финансијску дисциплину, јер су многи обвезници који су требало да се нађу на списку у последњем моменту уплатили целокупан дуг.

Објављивање спискова је само  један од чинилаца за побољшање наплате.

Пореска управа у прва три месеца 2012.године је остварила изузетно добру  наплату свих јавних прихода, што је резултат и појачаних контрола и појачаних мера принудне наплате. За прва три месеца 2012.године донето је 90.135 опомена за плаћање и 28.600  решења о спровођењу принудне наплате за дуг од 16,7 милијарди,  а од тога наплаћено 8,7 милијарди. 
Јоомла templateс бy а4јоомла