Банер
Банер
Не треба нам Запад, сад имамо "облак"
Вести
среда, 04 април 2012 09:35

Извор: Б92 - Милош Влаховић

Старије генерације са ових наших простора – Србије, Мађарске, Бугарске – сматрале су дуго да је једини начин да се заради новац да се оде на Запад. Данас више не мора да буде тако. И није тако. Данас за то имамо „мрежу“ и „облак“, каже у разговору за Б92 генерални директор компаније Циско (Цисцо) са Југоисточну Европу Питер Хајду.

Хајду објашњава да савремене информационе технологије омогућавају да се практично ради „од куће“, а да се истовремено сарађује са партнерима широм света и учествује на глобалном тржишту.

„Технологије као што су умрежавање, алати за колаборацију и рачунарство у облаку, омогућавају да се на неки начин ’обришу границе’. Оне су и начин да се, условно речено, мале земље попут Србије позиционирају на глобалној мапи“.

Када је у питању позиција наше земље, Хајду каже да Србија још увек заостаје у односу на неке земље овог региона, али да зато има и доста простора за напредак.

Србија има добре стручњаке

„Ми смо веома задовољни полазницима из Србије који су укључени у наше Академије. Они по правилу увек постижу сјајне резултате. Тако је чак победница на ’Цисцо Нетwоркинг Ацадемy’ за 2010. годину била управо из ваше земље. То говори о великом потенцијалу који овде постоји“.

„Инфраструктура у Србији није тако лоша као што се вероватно код вас перципира. Нарочито када је у питању мобилна телефонија, где постоји заиста велики број корисника, и где се пуно улаже у развој услуга“.

С тим у вези Хајду додаје и да су управо мобилне технологије оно на шта у будућности треба посебно обратити пажњу.

„Људи данас, нарочито млади, све мање користе интернет сурфујући по њему или шаљући мејлове, већ се њима у центру интересовања налазе друштвене мреже, и то се убрзано сели на мобилне уређаје. Имајући у виду да то захтева веома квалитетне широкопојасне конекције, Циско са партнерима у Србији ради управо на њиховом јачању“.

Говорећи о томе, први човек те компаније за овај регион каже и да је сарадња са државом на задовољавајућем нивоу.

„Ми разговарамо редовно и морам да кажем да постоји свест у надлежним институцијама о значају развоја и улагања у овај сектор... Јасно је да улагање у умрежавање и сродне технологије побољшава знатно и перспективе читаве националне економије и да у великој мери може помоћи и убрзању привредног раста читаве земље“.

Умрежавање, облак, мобилност...

Иначе, компанија Циско је протекле недеље у Београду одржала 11. по реду ’Цисцо Еxпо’, једну он најважнијих ИЦТ конференција у Србији. Ове године, она је највише била посвећена развоју интелигентних мрежа, рачунарству у облаку, као и мобилности.

„Једно истраживање спроведено у Немачкој показало је да чак 93 процената људи до 29 година старости не би могло да замисли свој живот без мобилног телефона, преко 80 одсто без интернета, а свега половина не би могла да замисли живот без свог партнера. То можда и на најбољи начин одсликава значај који савремене информационе технологије имају на наш живот“, каже Хајду објашњавајући зашто су баш ове теме биле у центру пажње Цискове конференције.

Србија има и добре компаније

„Србија има компаније које могу да послуже као одлични примери у примени савремених ИЦТ решења, а неке од њих често користим и у својим презентацијама и ван региона Југоисточне Европе. Једна од тих компанија је СББ, која је у сарадњи са Циском развила решења која је сврставају међу лидере не само у региону већ и на светском нивоу. Такође, ту је и банка Поштанска штедионица са којом смо развили најсавременији систем за видео надзор у њеним филијалама“

„Тренутно практично свако од нас има бар неки уређај који је повезан на интернет. Пројекције показују да ће већ кроз пар година у свету бити више од три милијарде интернет корисника, али и чак 50 милијарди уређаја који ће бити повезани на глобалну мрежу. То значи да ће сваки човек на планети имати у просеку по шест таквих уређаја и сви они ће међусобно комуницирати да би наш живот учинили лакшим“.

„То неће бити само ваш мобилни телефон или рачунар, већ и ваш фрижидер, аутомобил, расхладни уређај...“

Хајду додаје и да ће се ту на најбољи начин видети и „снага“ нетwоркинга и рачунарства у облаку, „управо оних технологија на којима Циско ради већ годинама и о чијем значају већ дуго говоримо“.

Када је у питању развој нових технологија, у Циско сматрају да он треба да прати захтеве корисника.

„Све чешће компаније једноставно пусте идеје ’у свет’ и дозволе корисницима да их обликују како би се добио производ који ће бити управо по њиховој мери. То је предност данашњег доба - више нема потребе да се тамо неки људи у тамо некој канцеларији окупе и цртају дијаграме како направити производ који ће се допасти купцима. Сада их просто можете укључити у процес већ на почетку. То је нешто што и Циско ради и то даје веома добре резултате“.

Када су у питању технологије и сервиси који ће бити од посебног значаја у будућности, Хајду још једном посебно истиче видео.

„Људи, једноставно речено, желе видео садржаје на својим уређајима – желе да их снимају, да их размењују и да их гледају и са растућом улогом паметних телефона и преносних уређаја то је нешто што ће тек привлачити посебну пажњу“. 
Јоомла templateс бy а4јоомла