Банер
Банер
Банке неће да контролишу порез
Вести
понедељак, 09 април 2012 08:21

Извор: Тањуг / Б92

Београд -- Удружење банака Србије противи се најави ПУ да банке неће моћи да исплате зараде клијентима уколико њихов послодавац није уплатио порезе и доприносе на плате.

Они сматрају да то није посао који би банке требало да раде.

Директор тржишта у КПМГ-у Милица Бисић оценила је у изјави Тањугу да најављена мера није сврсисходна "јер банке нису део Пореске управе, ни државни орган, нити било шта слично, нити оне, у суштини, могу имати увид у све оно што њихови клијенти раде - да ли плаћају или не плаћају плате, доприносе и друго".

Директор Пореске управе Драгутин Радосављевић изјавио је раније да од 1. јула банке неће моћи да исплате месечне зараде клијентима, уколико њихов послодавац није измирио доприносе на плате. На основу измена Закона о пореском поступку и пореској администрацији, банке ће бити обавезне да наплате доприносе послодавцима и проследе их Пореској управи, а уколико то послодавци не учине, њхови запослени неће добити плате, објаснио је Радосављевић.

Она је навела да, начелно гледано, послодавац који исплаћује плату, исплаћује порезе и доприносе, а они који не плаћају, исплаћују запослене у готовини у целини или делимично, што значи да банке с тим немају везе јер то значи да исплата делимично иде преко рачуна, на шта се плаћају доприноси, а делимично иде у кешу.

"Значи највећи део неплаћања или утаје, односно кршења прописа, јесте повезан са готовинским пословањем".

"На овај начин се не решава проблем, а банке се непотребно додатно оптерећују администрацијом која објективно није део њиховог посла и додатно њихови клијенти, односно привреда се оптерећују", рекла је Бисић.

Према њеним речима, послодавци који исплаћују нето зараде су највећим делом предузећа у реструктуирању и слично "који то раде са благословом надлежних органа".

Бисић је навела да је једно од могућих решења заједнички рад инспекције рада и Пореске управе, при чему би инспекције рада требало да проверава и утврди колико људи ради "на црно", односно да ли су сви пријављени и да онда те податке доставља Пореској управи или да заједнички раде на томе.

"Суштински, све док је већина људи спремна да ради непријављена или ''на црно'' пошто немају избора, јер немају другог начина да зараде, тај проблем ће постојати, али ово није његово решење", оценила је она.

Професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић рекао је да је идеја да банке буду укључене у систем контроле уплате пореза и доприноса дошла у тренутку када је слабија наплата пореских прихода по разним основама, због чега Пореска управа чини све напоре како би боље исконтролисала наплату, што је најлакше урадити преко система банака.

Он је подсетио да банке имају на то "свој угао гледања преко Удружења банака и то је потпуно логично, јер то није њихова формална обавеза у већини земаља" наводећи да не мисли да банке имају интерес за тајав посао и да "има основа за такав став банака јер је у питању поверљив однос између клијената и банака и то увек важи".

С друге стране, генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић изразио је наду да банке, ипак, неће бити укључене у контролу уплата пореза и доприноса истакавши да ће удружење учинити све да "банке не раде посао који није њихов".

"Најдржавнији посао у свакој држави је наплата пореза и тај посао Пореска управа даје да раде приватне компаније као што су банке. То је неприродно решење, нити је функционално, нити је у било ком погледу организационо оправдано и надам се да банке то неће радити", нагласио је Дугалић.

Он је оценио да се ради о "неприродном решењу" и да је Удружење банака добило податке из земаља ЕУ и земаља у окружењу - Француске, Немачке, Луксембурга, Белгије, Литваније, Аустрије, Мађарске, Бугарске, Црне Горе, Словеније, Македоније, Хрватске, "ниједна земља то не ради". 
Јоомла templateс бy а4јоомла