Банер
Банер
Стечајним управницима исплаћено више од милијарду динара за награде и накнаде
Вести
четвртак, 12 април 2012 09:07

Извор: Вечерње новости

Рекордер међу стечајним управницима наплатио скоро пола милиона евра за вођење фирме. Из ликвидационе масе исплаћено више од милијаду динара постављеним лицима.

Стечајним управницима, који су успешно окончали поступке у својим предузећима, до сада је на име награде исплаћено укупно 920,4 милиона динара. На то треба додати још 295 милиона динара, које су управници добили на име накнада. Оба ова износа исплаћују се из стечајне масе.

Иако је реч о више од осам милиона евра исплаћених награда, њих нису добили баш сви управници.

- Највећа исплаћена награда за рад стечајног управника износи 43,08 милиона динара - речено је "Новостима" у Агенцији за лиценцирање стечајних управника.

ВРЕДНОСТ ИМОВИНЕ

Тренутно се у Србији води 2.388 стечајних поступака. У то не спадају предузећа у реорганизацији.

- Укупна ликвидациона вредност за 1.947 предмета износи 242,46 милијарди динара - објашњавају у АЛСУ.

- Разлику чине предузећа за које није достављен извештај о економско-финансијском стању. Међутим, од укупно посматраних 1.947 предузећа у стечају, постоји 276 предмета са укупном ликвидационом вредношћу од нула динара.

- Према подацима из завршних рачуна стечајних управника, окончано је без награде укупно 456 поступака. Иначе, до сада исплаћене укупне награде стечајним управницима чине четири одсто од укупне вредности стечајне масе, док је 71 одсто отишло на исплату поверилаца.

Ова Агенција је надлежна да прати рад стечајних управника, при чему јој на располагању стоје и казнене мере у случају повреда рада.

- Агенција је до сада одузела лиценцу за рад у случају седам стечајних управника, изрекла је девет јавних опомена, новчано је казнила осам управника, док је њих 16 добило и јавну опомену и новчану казну - истичу у Агенцији. - У овим случајевима било је речи искључиво о тежим повредама, већим пропустима и неправилностима у раду управника.

У Србији лиценцу за стечајног управника поседује укупно 414 људи, а према последњим подацима активно их је укупно 273. Највећи број поступака у којима је стечајни судија именовао истог стечајног управника је 42. Има 19 активних стечајних управника који нису именовани у стечајном поступку.

- Продаја имовине стечајних дужника, поред утицаја кризе који прате целокупну привреду, још је додатно отежана, јер се углавном ради о недовољно атрактивној имовини која је често застарела, неодржавана, без пратеће документације и слично - истичу у АЛСУ. 
Јоомла templateс бy а4јоомла