Банер
Банер
Одабир лекара најкасније до 3. јуна
Вести
петак, 18 мај 2012 11:44

Извор: Тањуг  / Актер

Према подацима Републичког фонда за здравствено осигурање, до сада је 6,7 милиона грађана изабрало бар једног лекара, а уколико и осталих 200.000 осигураника то не учини до 3. јуна изгубиће право на оверу здравствене књижице

"Уколико грађани немају оверену здравствену књижицу не ускраћује им се право на здравствену заштиту, већ право на пружање здравствених услуга на терет средстава обавезног осигурања", рекла је помоћник министра здравља Зорица Павловић.

Она је рекла да ће осигурник који не изабере лекара у законом предвиђеном року, имати право на хитну медицинску помоћ до момента прве посете дому здравља, када ће морати да изабере свог лекара.

То подразумева да здравствене услуге преко хитног медицинског збрињавања грађани могу да добију, али не о трошку здравственог осигурања.

Она је навела да у изабраног лекара не спада само специјалиста опште медицине, већ и доктор стоматологије, специјалиста дечије и превентивне стоматологије, гинеколог, педијатар, специјалиста медицине рада па уколико пацијент изабере било ког лекара тих специјалности стиче право на оверу здравствене књижице.

"Избор лекара постаје услов за оверу здавствене књижице, али ће и они грађани који нису изабрали свог лекара и после 3. јуна ове године, моћи то да учине, како би им се пружиле услуге на терет средстава обавезног здравственог осигурања", рекла је Павловић.

Према њеним речима, одлагање рока за избор лекара не би било изводљиво без измене законских прописа.

Она је навела да је ипак велика већина грађана изабрала свог лекара и тиме, како је указала, показала одговорност за бригу о сопственом здрављу.

Павловић је казала да је битно да грађани имају изабраног лекара јер он брине о свим сегментима здравља пацијената, упознат је са претходним здравственим стањем и факторима ризика по здравље пацијента, са његовим начином живота, добрим и лошим навикама...

Такође, он има могућност да позива пацијенте и заказује редовне годишње и превентивне прегледе, навела је Павловић.Министарство здравља одбацило примедбе Агенције

Извор: Тањуг

БЕОГРАД – Министарство здравља одбацило је данас примедбе Агенције за борбу против корупције која сматра да обавезивање грађана да до 3. јуна морају изабрати лекара представља ускраћивање Уставом загарантованих права на здравствену заштиту и отвара могућност за корупцију.

Министарство здравља је оценило да Агенција тиме "неоправдано доприноси стварању неповерења грађана у здравствени систем"."Сматрамо да је непримерено да Агенција реагује по питању уставности одређених одредби Закона о здравственом осигурању прво путем средстава јавног информисања, без претходног обраћања Министарству здравља", наводи се у саопштењу Министарства и додаје да је било очекивано да Агенција такве примедбе изнесе у процесу измене и допуне закона, а не сада када се примењују, "што доприноси стварању неповерења грађана у правни систем".

Министарство оцењује да избор лекара, који постаје један од услова за оверу здавствене књижице, не представља ускраћивање Уставом загарантованих права на здравствену заштиту грађана, будући да Устав упућује да се систем здравствене заштите и здравственог осигурња ближе уређује законом."Оно што Агенција напада представља управо увођење процедура које спречавају злоупотребу, нерационалност, произвољност у остваривању права, а тиме спречавају и потенцијално коруптивно деловање у здравственом систему", наведено је у саопштењу.

Указујући да је према подацима Републичког фонда за здравствено осигурање чак 6,7 милиона грађана изабрало свог лекара, Министарство је оценило да Агенција за борбу против корупције "неоправдано доприноси стварању неповерења грађана у здравствени систем, који су показали висок степен свести и одговорности и изабрали свог лекара"."За оне грађане који нису изабрали свог лекара можемо да закључимо да или не живе у земљи или не користе здравствену заштиту у јавном него у приватном сектору", наводи се и додаје да уколико осигурано лице не изабере лекара у законом предвиђеном року има право на хитну медицинску помоћ до момента прве посете дому здравља, када ће изабрати свог лекара.

Министарство здравља наглашава да се на тај начин не ускраћује право на здравствену заштиту, "већ само право на пружање здравствених услуга на терет средстава обавезног здравственог осигурања".Како је наведено у саопштењу, Министарство здравља је отворено за сарадњу са свим институцијама у систему здравствене заштите како би се побољшало и унапредило пружање здравствене заштите за све наше грађане, али уз неопходно поштовање процедура, правила и закона.

Агенција за борбу против корупције раније данас је указала да одредба Закона о здравственом осигурању, која прописује да грађани до 3. јуна треба да изаберу лекара уз претњу губитка права на здравствено осигурање повређује Уставом загарантовано право на здравствену заштиту, али и отвара могућност за корупцију.Агенција у саопштењу, које је објављено на њеном сајту, објашњава да се тиме угрожава Уставом загарантовано право на здравствену заштиту, јер се пружање примарне здравствене заштите условљава избором лекара као законским условом за накнадну оверу здравствене књижице. 
Јоомла templateс бy а4јоомла