Банер
Банер
Плаћање струје СМС поруком у Електродистрибуцији Београд
Вести
среда, 23 мај 2012 13:51

Извор: Бета / Б92

Београд -- Електродистрибуција Београд (ЕДБ) и Телеком Србије омогућили су од данас Београђанима да рачуне за струју плате СМС поруком.

Комерцијални директор Телекома Србије Владимир Лучић казао је да је за ту услугу потребно да се корисници региструју за мобилно плаћање у банци у којој имају рачун и платну картицу и добију заштитни број (мпин).

Струју преко мобилног телефона могу да плаћају само грађани који имају дина картице, али ће ускоро то моћи да раде и власници других платних картица, казао је Лучић.

За плаћање рачуна са струју потребно је прво послати СМС са ЕД бројем односно идентификационим бројем корисника код ЕДБ-а и износом који корисник жели да плати на број 8008. На пример ако се плаћа рачун ЕДБ са ЕД бројем 123456789 у износу од 3.000 динара корисник шаље поруку ЕДБ 123456789 3000 дина. Након тога корисник добија поруку за потврду трансакције, на коју мора да одговори слањем заштитног (мпин) броја у року од три минута, да би се плаћање обавило. Више информација о коришћењу услуге може се добити преко сајта www.mts.telekom.rs

Он је додао да читава трансакција плаћања рачуна преко мобилног телефона која обухвата слање две поруке кошта 5,9 динара и да не зависи од износа који се плаћа.

Лучић је казао да Телеком Србије тренутно има око 500.000 корисника регистрованих за услуге плаћања преко мобилног телефона од којих је половина у Београду.

План је да се у наредних годину дана омогући и плаћање услуга Инфостана и "бус плус" карти за градски превоз, најавио је Лучић и додао да се поред рачуна за струју СМС поруком могу платити и Телекомови рачуни и рачуни комуналних предузећа у Нишу.

Лучић је казао да се ширењем услуга електронског плаћања смањује "сиви" ток новца и штеди време корисника, који не морају да чекају у редовима.

Генерални директор Електродистрибуције Београд Стеван Милићевић казао је да је систем плаћања струје преко СМС поруке потпуно безбедан и изразио очекивање да ће се и други мобилни оператери у Србији придружити и омогућити ту услугу својим корисницима.

Милићевић је казао и да ће ЕДБ уступити технолошка решења за смс плаћање другим електродистрибуцијама у окрвиру система Електропривреде Србије и омогућити да ту услугу користе сви грађани Србије.

Како је истакао Милићевић, увођење нове услуге један од начина да се повећа степен наплате, који је низак.

Како су истакли у ЕДБ интересовање за плаћање преко мобилног телефона је велико пошто је инфоцентар од јануара до почетка маја добио око 20.000 електронских писама са питањима да ли ће и када бити уведена та услуга. 
Јоомла templateс бy а4јоомла