Банер
Банер
Боље бити државни службеник него имати приватан бизнис
Вести
четвртак, 24 мај 2012 10:12

Извор: 24сата.рс / Б92 биз

Београд -- Већина младих у Србији пре би се одлучили за рад у државној служби и плату од 20.000 динара него што би се упустили у предузетништво.

Ово су показали резултати истраживања Грађанских иницијатива које је спроведено у 16 градова са око 1.200 младих људи између 15 и 30 година.

Ипак, примери успешних младих предузетника показују да и даље има оних који са ентузијазмом кроје своју будућност. Петар Бугарски је оснивач компаније „Фуд&Соул”, која се бави гајењем и дистрибуцијом зачинског биља и салата и пројектовањем објеката за пластеничку производњу.

„Нико не зна у чему је добар док то не покуша. Неће свако успети, али како је данас тешко пронаћи посао, морамо да се потрудимо да га створимо. Потребно је одрицање, али ако успете да се наметнете тржишту, успели сте” , прича Бугарски.

Највише потенцијалних предузетника има у Београду (53 одсто), а најмање у Војводини, где чак 76 одсто не жели да покреће приватан бизнис.

Млади сматрају да предузетници не зарађују довољно у односу на уложени рад, време и ризик који преузимају. Скоро половина младих сматра да је предузетничка зарада мала и тек трећина младих би напустила сигуран, а лошије плаћен посао када би им се указала прилика да започну сопствени бизнис.

Жене у знатно већем проценту предност дају сигурном запослењу. Ипак, многи верују да је амбијент за предузетништво негативан. Да су млади недовољно информисани о цени покретања бизниса, показује и податак да 74 одсто њих мисли да је отварање фирме скупо и компликовано, објашњавају у “Грађанским иницијативама“. 
Јоомла templateс бy а4јоомла