Банер
Банер
Конузин: Време за Србију и Русију
Вести
петак, 25 мај 2012 10:32

Извор: Тањуг / Б92

БЕОГРАД – Србија и Русија се тренутно налазе у новој етапи политичког циклуса, каже амбасадор Русије у Србији Александар Конузин. Он је указао на веома добре резултате у трговинско-економској и инвестиционој сарадњи две земље који додатно могу бити проширени.

''У Русији је именован нови председник, а недавно је Формирана и нова Влада Русије, а такође је у Србији изабран нови председник и у току су консултације око Формирања Владе Србије. То се дешава у тренутку када су односи Србије и Русије достигли највиши историјски ниво'', рекао је Конузин.

Руске инвестиције у Србији су достигле око 2,5 милијарде долара, а ове године очекујемо да ће доћи до реализације највећих економских пројеката у Србији у који улажу руске компаније, нагласио је Конузин и додао да крајем ове године треба да почне изградња српске деонице гасовода "Јужни ток", а "близу смо потписивања и споразума о руском кредиту од 800 милиона долара за модернизацију српске железнице".

Очекује се да ће међусобна размена Србије и Русије ове године достићи ниво од пре кризе. Тражимо и нове могућности за проширење економске сарадње Србије и Русије и једна од таквих могућности је развој контаката између Србије и руских региона, као што су Курска, Краснодарска област, Татарстан и други, казао је амбасадор Русије.

Обе стране су заинтересоване за развој економске сарадње и имамо неопходне ресурсе и механизме за побољшање те сарадње, рекао је он и додао да је спољнотрговинска размена између Србије и Русије један од приоритета економске сарадње, а размена пласман пољопривредних производа на руско тржиште је практично неограничен.

Економска сарадња Србије и Курске области у Русији није на задовољавајућем нивоу, јер је прошле године спољнотрговинска размена с тим руским регионом била само 360.000 долара, због чега би требало повећати размену различитих врста роба и услуга, речено је данас на скупу у Амбасади Руске федерације у Београду.

Србија би требало да повећа сарадњу са руским регионима, како би што боље пласирала своје производе на руско тржиште и на тај начин ефикасније искористила предности споразума о слободној трговини са том земљом, речено је током видео конференције Администрације Курске области и Министарства економије Србије.

Конузин је уакзао да је српским произвођачима потребна подршка држава, али и оних који су укључени у организацију робне размене да би се ти производи што боље пласирали на руско тржиште.

Заменик министра економије Србије Јелена Марјановић је истакла да је за српску економију најбоље да успостави сарадњу са мањим регионима у Русији, где су веће шансе за успех наших предузећа, као што је Курска и Краснодарска област, уместо да се као до сада наша привреда упућује на захтевније московско тржиште. Она је подсетила да је зато 2009. године потписан меморандум о сарадњи између српског Министарства економије и администрације Курске области, који међутим није дао очекиване резултате.

Од потписивања меморандума Формирано је заједничко српско-курско предузеће са циљем да се успостави бољи приступ нашим производима на том делу руског тржишта, али искоришценост тог меморандума није на задовољавајућем нивоу, нагласила је Марјановић. Она је као разлог томе навела недовољан ниво производње роба које могу да се извозе на то тржиште, а за то су потребне инвестиције у српску производњу и Формирање Развојне банка која ће Финансијски подржати производњу производа намењених извозу.

То су изазови са којима нова Влада Србије треба да се позабави како би се што боље искористили споразуми о слободној трговини које Србија има са Русијом, али и низом других земаља, рекла је она и навела да се између Србије и Курске области прошле године највише извозило свеже воће и пољопривредна механизација, а из тог региона у Србију се увозили производи машиноградње и енергетске опреме. 
Јоомла templateс бy а4јоомла