Банер
Банер
ПДВ и даље плаћати пре наплате
Вести
понедељак, 28 мај 2012 19:25

Извор: Тањуг / Б92 биз

Београд -- За Србију би било "јако болно" уколико се омогући плаћање пореза на додату вредност (ПДВ) после наплате роба и услуга.

Директор Пореске управе Драгутин Радосављевић је навео да би то значило годишњи мањак око 120 милијарди динара у буџету.

Радосављевић је наговестио могућност да се измени пропис о наплати ПДВ-а, који ће омогућити одлагање уплате ПДВ-а држави до највише шест месеци, а могао би бити донесен крајем ове или почетком наредне године.

Он је рекао да би то направило штету јавним финансијама, поготово у ово кризно време када је стопа незапослености висока.

Уз све то, од 1. новембра прошле године измењен је пропис о наплати пореза на зараде и од тада 80 одсто пореза иде локалној самоуправи, предочио је он и навео да је последица те измене закона створила мањак од око 60 милијади динара у буџету годишње.

Радосављевић је рекао да не може да говори о томе да ли ће се стопа ПДВ-а повећавати, јер то зависи од планова нове владе, али је чињеница да са 18 одсто Србија има ПДВ међу најнижима у Европи, а примера ради у Хрватској је 25 одсто, у Мађарској 27 одсто...

Директор Пореске управе је изразио очекивање да ће наплата пореза на пренос апсолутних права на некретнине ускоро прећи у надлежност локалне самоуправе, у склопу предстојећих фискалних реформи. 
Јоомла templateс бy а4јоомла