Банер
Банер
Рађа се српска Силицијумска долина
Вести
уторак, 29 мај 2012 10:48

Извор: Политика

Супротно већини младих које не занима предузетништво, многи домаћи програмери покренули су веома успешан мали ИТ бизнис

Никоме није промакло када је сајт за модификовање и размену фотографија са 13 запослених недавно продат „Фејсбуку” за милијарду долара. Вест је протутњала планетом, посебно оним деловима света у којима се цени иницијатива, у овом случају предузимљивост двојице оснивача „Инстаграма”.

Како предузетништво још увек није интересантно највећем броју људи у Србији, домаћи „инстаграми” односно мали бизнис у ИТ сектору углавном расте далеко од очију шире јавности.

У Србији се рађа заједница информатичара, математичара и електроинжењера који су покренули сопствени посао заснован на новим технологијама (такозвани старт ап) развијајући углавном програме за рачунаре и паметне телефоне (смартфоне). Реч је о младима који су решили да после факултета уђу у предузетничке воде радећи сами за себе. Извоз производа а после неког времена и продаја фирме – постали су стварност за многе од њих. Тако је недавно београдски „Њузкурв”, који је произвео апликацију за одређивање места различитом садржају на сајтовима (који текст треба да ставите на ударну позицију а који да скрајнете) купила италијанска „Неодата група”. О овој трансакцији недељама се говори у друштву младих српских предузетника који послују у свету високих технологија јер продаја доказује да је успешан мали ИТ бизнис и у Србији, ипак, могућ.

У јануару су тројица инжењера технологије из Новог Сада основали „Аксон интелигентне системе”, запослили још тројицу стручњака и започели посао са апликацијом за препознавање српског језика. 
Јоомла templateс бy а4јоомла