Банер
Банер
Пословање без пореза и радника! Како и зашто основати офшор фирму
Вести
четвртак, 31 мај 2012 12:16

Извор: Ало

У овим тешким економским временима када трошкови пословања превазилазе остварени профит, све су чешће понуде агенција српским привредницима и предузетницима да оснују компаније у офшор зонама, односно земљама које важе за „пореске рајеве“ јер нуде велике пореске олакшице и ниске трошкове регистрације.

Цене регистрације и одржавања

земља
оснивање
одржавање
Флорида
449€
140$
Делавер
400€
240$
Панама
700€
300$
Кипар
750€
300$
Сејшели
1.050€
380‌€
Белизе
1.150$
600$
Невис

1.400$

775$

Оснивањем офшор компаније, власницима бизниса омогућен је наставак уобичајеног пословања с тим што су ослобођени обавеза плаћања ПДВ-а, вођења књига, отварања представништва, запошљавања радника...

У групу „пореских рајева“ најчешће се убрајају Дубаи, Делавер (савезна држава у САД), Флорида, Кипар, Маршалска Острва, Невис, Панама, Сејшели, Белизе, Свети Винсент, Швајцарска, Велика Британија...

Оснивање фирме у овим земљама, како је наведено на сајту једне од агенција које се тим послом баве, врши се електронским путем преко правног заступника који има дозволу држава за измену података и упис фирме у јавни регстар. У зависности од избора јурисдикције зависи и захтевана документација, трошкови регистрације, као и годишња такса за одржавање компаније у регистру.

Једно од ретких ограничења при оснивању офшор компаније је што назив те фирме не може да садржи речи као што су банкинг, гамблинг, инсуранце, труст...

Саветник за страна улагања Махмуд Бушатлија истиче да је пословање преко офшор компанија потпуно легално иако служи за избегавање плаћања пореза, али он лично не верује да ће домаћи привредници похрлити да пребаце фирме у „пореске рајеве“.

„Домаћи“ са Девичанских острва

Готово да нема земље „пореског раја“ коју српски бизнисмени нису искористили за оснивање офшор компанија. Тако иза таквих компаније стоје - Мирослав Мишковић (Делта холдинг), Милан Беко (Ладерна), Топлица Спасојевић (ИТМ група), Миодраг Костић (МК група) и донедавно Зоран Дракулић (Ист поинт)... У Србији тренутно послује око 1.000 предузећа чији су оснивачи из најпознатијих офшор зона, од Кипра, преко Девичанских и Маршалских Острва, до Сан Марина.

- Велики бизнисмени из Србије већ одавно своје пословање воде из офшор зона, а мањи привредници и немају тако велике профите које би могли да очувају избегавањем пореза. То отуда што је домаћа привреда махом оптерећена порезима на рад, а не на капитал и имовину, тако да су и офшор зоне углавном намењене бизнису из развијених земаља - истакао је Бушатлија. 
Јоомла templateс бy а4јоомла