Банер
Банер
Пореска управа: смањити број непознатих извозника софтвера
Вести
четвртак, 31 мај 2012 12:53

Извор: Пореска управа, Одељење за контролу легалности софтвера

Према извештајима међународне ИТ консултантске куће  ИДЦ, током 2011. године, стопа софтверске пиратерије у Србији смањена је за 2 одсто. Ово је најбољи резултат од свих земаља у окружењу и Србију сврстава међу првих десет у свету по смањеној стопи пиратерије. Домаћа софтверска индустрија је, због смањења стопе пиратерије, забележила раст од 1,5 одсто, а промет целе гране је увећан за 24 милиона евра.

Овим активностима, буџет Републике Србије увећан је за износ од 3,5 милиона евра.

Након периода промотивних активности, Одељење за контролу легалности софтвера Пореске управе је у претходних годину дана обавило контролу близу 26 хиљада рачунарских и серверских станица код 415 пореских обвезника, при чему су циљна група била велика и средња предузећа и, у мањем броју, мала предузећа.

Код 61,69 одсто контролисаних пореских обвезника пронађен је нелегалан софтвер, 37,35 одсто обвезника је користило легалан софтвер, док је 0,72 одсто обвезника прекршило право на лиценцу. Код 0,24 одсто обвезника програм је деинсталиран. Сви порески обвезници добили су могућност да легализују софтвер у току контроле, што је 84 одсто учинило, док је код 11,33 одсто процес легализације софтвера у току. Код 4,67 одсто пореских обвезника поднете су пријаве за привредни преступ.

Планиране активности Одељења за контролу легалности софтвера у 2012. години су увођење система даљинске контроле, унапређење система анализе ризика за одабир пореских обвезника за контролу и контрола извозника софтвера. Фокус ће бити на смањењу броја непознатих извозника софтвера, а спроводиће се уз подршку инспектора за контролу јавних прихода Пореске управе, МУП-а, Пореске полиције и Привредне коморе Србије. 
Јоомла templateс бy а4јоомла