Банер
Банер
Угашено 11.600 МСП, основано 7.000
Вести
четвртак, 07 јун 2012 11:32

Извор: Бета / Б92

Београд -- Нова влада Србије требало би да заустави уништавање малих и средњих предузећа и да ради на подстицању развоја тог сектора, каже професор Благоје Пауновић.

"Мала и средња предузећа налазе се у својеврсним маказама јер су неповољни услови пословања и овде узели свој данак, па се драстично погоршао однос између новооснованих и угашених фирми", рекао је Пауновић, професор Економског факултета у Београду за Економетар.

На питање како тумачи често помињање породичних фирми у последње време у медијима, Пауновић је рекао да је то логично ако се имају у виду најновија истраживања према којима ће у будућности више од 40 одсто свих предузећа у свету водити браћа и сестре као сувласници. "Ако се посматра Европа, у њој у два од пет предузећа раде две генерације једне породице. Процењује се да у Великој Британији 75 одсто свих предузећа чине породичне фирме", рекао је Пауновић.

Према речима Пауновића, због лоших услова пословања у Србији је од 2007. до прошле године "драштично" смањујен број фирми, јер се мање оснива него што се угаси.

"У првих 10 месеци 2011. основано је 7.097 малих и средњих предузећа, што је за 12 одсто мање него у истом периоду 2010. У истом том периоду угашено је 11.607 фирми, што је за чак 87,8 одсто више него у исто време 2010. То је без сумње драстичан пораст несталих предузећа", рекао је он.

Професор Економског факултета је истакао да у Србији постоји простор за оснивање нових фирми, јер је густина предузећа на 1.000 становника мања од просека у ЕУ и другим развијеним земљама.

О значају тог сектора, како је рекао Пауновић, сведочи и податак да је око 16 милиона предузећа у САД у породичном власништву, што чини око 90 одсто свих привредних субјеката у Америци.

Те фирме запошљавају више од 40 милиона људи и стварају око 60 одсто бруто друштвеног производа у САД, додао је он. 
Јоомла templateс бy а4јоомла