Банер
Банер
Рок плаћања ПДВ-а померити на двадесети у месецу
Вести
недеља, 22 јул 2012 14:50

Извор: Тањуг / Б92

Београд -- Предузетницима би могло да се помогне тако што ће се плаћање пореза на додату вредност померити са 10. на 20. дан у месецу, и то у наредних пола године.

Директор Пореске управе Драгутин Радосављевић сматра да би на тај начин привредници били растерећени, а држава не би остала ускраћена за приходе.

“Месечни приход од ПДВ је између 35 и 38 милијарди динара и он је најзначајнији у буџету Србије".

"Уколико би се ишло са мером да се наплати ПДВ по намиреној фактури, створио би се јаз у буџету за неких 100 до 120 милијарди динара”, каже Радосављевић

Радосављевић је упозорио да су у Србији рокови плаћања робе у просеку око четири месеца а у неким случајевима и дуже, што значи да би се на приход од тог пореза чекало исто толико месеци, "а Србија то себи не би могла да дозволи”.

Предлог Радосављевићев је да се законом дефинише да рок за плаћање ПДВ који је 10. дана у месецу за фактуру из претходног месеца помери наредних пола године на 20. дан у месецу, а затим после наредних пола године на 30. у месецу.

Тако би се, како каже директор ПУ, за две године дошло до тога да је наплата ПДВ два месеца по испостављеној фактури, што би олакшало привреди начин пословања, а држава не би "осетила" минус у каси и лакше би поднела период пролонгирања.

Радосављевић је навео пример Немачке која је решила плаћања ПДВ тако што је направила категоризацију предузећа, па је за послодавце који годишње зарађују до 50 милиона евра, одређено да дажбина буде плаћена са месец дана закашњења.

“Исто су то урадили Хрвати који су, такође, на месец дана померили доспелост плаћања ПДВ. Могуће је, дакле, направити такав уступак привреди, која би дошла до 'даха' ,а са друге стране држава не би осетила недостатак средстава која су најважнија у буџету”, навео је он.

Радосављевић је рекао и да није уверен како би повећање стопе ПДВ са 18 одсто 20 или 22 одсто довело до повећања прилива у буџету.

“То не гарантује да ће и приходи од ПДВ, као најиздашнијег пореског облика, бити за толико процената већи. Смањиће се куповна моћ становништва. То ће утицати на стандард, инфлацију. Дакле, биће прихода, али не у мери у којој се то очекује”, оценио је Радосављевић.

Директор ПУ је подсетио да је је порез на имовину у многим земљама најиздашнији порески приход.

“У Сједињеним Америчким Државама је порез на имовину на првом месту по приходима, затим иде порез на зараде, па тек на крају ПДВ”, рекао је Радосављевић и подсетио да у Србији тај порез у стопроцентном износу убирају локалне самоуправе.

У Србији је порез на имовину више социјална категорија и предмет политике коју спроводе локални парламенти како се не би замерили свом бирачком телу, казао је Радосављевић који је ипак приметио како је тај приход сада значајно мањи од онога који би требало да буде.

“Остаје да се види у ком працу ће реформа пореза на имовину ићи, односно да ли ће Министарство финансија смањити трансфере буџетима локалних самоуправа и ићи на измену стопе пореза на имовину која тренутно износи 0,4 одсто”, закључио је Радосављевић. 
Јоомла templateс бy а4јоомла