Baner
Baner
Obustavlja se automatsko gašenje firmi
Vesti
sreda, 01 avgust 2012 20:07

Izvor: Večernje novosti, NBS, B92

Preduzeća čiji su računi u blokadi duže od godinu dana ne moraju više da strahuju da će "nestati" kroz automatski stečaj

PREDUZEĆA čiji su računi u blokadi duže od godinu dana ne moraju više da strahuju da će "nestati" kroz automatski stečaj. Ovo proizilazi iz odluke Ustavnog suda, po kojoj su sve odredbe zakona koje regulišu pokretanje stečaja zbog blokade računa - neustavne. Tako je i Narodna banka Srbije obustavila dalje obaveštavanje privrednih sudova o blokiranim računima firmi.

Ova odluka svakako će obradovati one koji su trenutno u blokadi. Nažalost, odluka je stupila na snagu 25. jula, objavom u "Službenom glasiniku", tako da ne važi za preduzeća koja su status blokade ispunila pre ovog datuma.

A takvih nije malo.

Odredbe o automatskom stečaju primenjuju se već tri godine, od 2010. Prvo su na ovaj način gašena preduzeća čiji su računi u blokadi više od tri godine. Potom, u 2011. godini, uslovi su pooštreni, pa su u automatski stečaj išli oni sa dvogodišnjom blokadom, da bi u ovoj godini uslov bio 12 meseci blokiranih računa.

Postupak je bio sledeći: NBS, po zakonu, svakog meseca šalje spisak blokiranih firmi nadležnim privrednim sudovima po gradovima u Srbiji, koji, potom, pokreću predstečajne postupke. Ako se niko od poverilaca ne javi u roku od 60 dana i ne pokrene redovan stečaj, preduzeće ide u takozvani automatski stečaj, gde sva unovčena imovina, posle namirenja troškova, ide državi Srbiji.

Do sada je, na ovaj način, automatski ugašeno oko 16.500 preduzeća. Za prve dve godine primene zakona uslov za ovakav stečaj steklo je 24.465 firmi. U istom periodu iz registra privrednih društava izbrisano je njih 15.607. Situacija u 2012. godini nimalo nije bolja: račune blokirane godinu dana u kontinuitetu ima tačno 11.231 firma. Iz registra je izbrisano još blizu 900 preduzeća.

BRISANJE KOMPANIJA

AGENCIJA za privredne registre neće, po službenoj dužnosti, brisati firme koje su ispunile uslove za prinudnu likvidaciju. Zbog manjkavosti Zakona o privrednim društvima, koji ne reguliše precizno ni dobrovoljni, a kamoli postupak prinudne likvidacije, sve se odlaže - do daljnjeg. Tako će oko 2.600 preduzeća ipak nastaviti da posluje, sve dok država, novim izmenama i dopunama zakona koji se primenjuje od 1. februara ove godine, ne uredi i ovo pitanje.


Ustavni sud je na sednici održanoj 12. jula 2012. godine doneo odluku kojom je utvrdio da odredba člana 13. stav 3. u delu koji glasi: „Ako po pokriću nastalih troškova preostanu sredstva, ta sredstva se uplaćuju u budžet Republike Srbije“, kao i odredbe čl. 150. do 154. Zakona o stečaju („Službeni glasnik RS“, br. 104/09) nisu u saglasnosti sa Ustavom. Tom odlukom odbačen je zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata, odnosno radnji preduzetih na osnovu navedenih osporenih odredaba Zakona o stečaju.

Odluka je objavljena u „Službenom glasniku RS“, br. 71 od 25. jula 2012. godine, od kada prestaju da važe i odredbe čl. 150 do 154. Zakona o stečaju. Imajući u vidu navedenu odluku Ustavnog suda, Narodna banka Srbije, kao organizacija koja sprovodi postupak prinudne naplate, nije više u obavezi da svim sudovima nadležnim za sprovođenje stečajnog postupka dostavlja OBAVEŠTENjA o pravnim licima s njihove teritorije koja su obustavila sva plaćanja u neprekidnom trajanju od najmanje godinu dana. 
Joomla templates by a4joomla