Банер
Банер
Већи порези за богате?
Вести
понедељак, 06 август 2012 16:08

Извор: РТС

Садашња пореска политика у Србији штити богате. Увођење прогресивног опорезивања и избалансиранија пореска политика могли би да буду пут за излазак из кризе.

Порески систем у Србији одговара богатима, по чему нисмо изузетак од остатка Европе. Да ствари, ипак, почињу да се мењају показују и речи премијера Ивице Дачића који каже да је и у Србији дошло време да терет кризе поднесу најимућнији.

Ако је судити према пријавама за годишњи порез на доходак, сваки 90. радник у Србији може се сматрати динарским милионером. Двадесет хиљада радника пријавило је да годишње зарађује више од 1.900.000 динара, а рекордер је београдски економиста који је пријавио зараду скоро 100 пута вишу од тога.

Нова социјалистичка француска влада је, на иницијативу председника Франсоа Оланда, драстично повећала порез најбогатијим компанијама и бизнисменима, као део мера за излазак из кризе.

Премијер Ивица Дачић сматра да је то могуће и у Србији, и истиче да се он, и поред отпора, за то залаже. "То је будућност Европе, да се уведе прогресивно опорезивање и да терет изласка из кризе морају више да плате они који више имају", каже Дачић.

Економисти сматрају да садашња пореска политика штити богате, и то тако што годишњи порез на доходак од 10 одсто не укључује приходе од капитала. Порез предузећа се плаћа према књиговодственој вредности имовине, која је нереално ниска, а порез на добит од 10 одсто, због олакшица практично износи 6,5 одсто.
Стручњак за порески систем Саша Радуловић каже да се мора направити избалансирана пореска политика и програсиван систем, односно систем који ће више опорезовати профит и, посебно, имовину правних лица, а мање опорезивати рад.

Следеће године, милионери ће, извесно је, неке порезе плаћати више. Порез на добит предузећа, али и банака, биће повећан са 10 на 15 одсто.

"Уколико то има смисла, онда ће да се прихвати, ако су неке драконске мере, онда би могло доћи до сељења капитала", сматра Топлица Спасојевић из удружења "Привредник".

Да ли ће се применити француски пример или смислити другачији начин пуњења касе, дилема је која се налази пред новом владом. Она, међутим, неће имати пуно времена да је реши то питање, јер новца за плате и пензије има још за овај месец, а ту су и дугови који доспевају на наплату. 
Јоомла templateс бy а4јоомла