Банер
Банер
Од јануара 2013. године, један уплатни рачун, једна пореска пријава
Вести
среда, 08 август 2012 14:12

Извор: Б92 / Бета

Београд -- Помоћник директора Пореске управе Дејан Видојевић изјавио је да је број послодаваца који у јулу нису уплаћивали порезе и доприносе смањен за 10 одсто.

Видојевић је рекао да је за првих месец дана примене новог начина контроле уплате пореза на зараде и доприносе, укупно на рачун пореза и доприноса у јулу уплаћено 58,3 милијарде динара, што је седам одсто више него у јулу прошле године.

Примена новог система контроле наплате пореза и доприноса у коју су укључене банке почела је 3. јула ове године. Како је рекао, у јулу је наплата доприноса већа за три одсто него у јуну, односно за 1,2 милијарде динара.

Видојевић је додао да се, што се тиче пореза на зараде, у буџет слило око 20 милијарди динара. Он је рекао да ће Пореска управа од 10. августа започети кампању позивања послодаваца који нису измирили обавезе, након чега ће бити одредјен рок у коме ће моћи то да ураде.

"Ако послодавци не испоштују тај рок, врло брзо ћемо, у року од месец дана, увести поступак канцеларијске контроле и принудне наплате", рекао је Видојевић,

Видојевић је оценио да се прва фаза члана 30а Закона о пореском поступку и администрацији, који је омогућио да банке контролишу наплату пореза и доприноса, успешно спроводи.

"Све 33 банке укључене су у овај процес и преко Удружења банака свакодневно достављају податке", рекао је Видојевић и изразио задовољство због успешне сарадње Пореске управе, Удружења банка и осталих банака.

Видојевић је најавио да ће у јануару 2013. године бити успостављен интегрисани систем Пореске управе, банака, Управе за трезор, Централног регистра обавезног социјаног осигурања.

"Извршићемо измену одређених закона, чланова закона и подзаконских аката и имати савремни систем, један уплатни рачун, једну пореску пријаву и ефикасну контролу и наплату ове врсте прихода", рекао је Видојевић. 
Јоомла templateс бy а4јоомла