Банер
Банер
Ускоро ребаланс и буџет за 2013. и повећање ПДВ
Вести
среда, 08 август 2012 14:20

Извор: Тањуг

БЕОГРАД - Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да су у току припреме за ребаланс буџета и истовремено доношење буџета за 2013. годину и најавио измену пореза на додату вредност (ПДВ), који ће бити повећан на 20 одсто.

Динкић је рекао да се припрема измена стопе ПДВ-а која неће бити изнад 20 одсто, док ће на животне намирнице остати осам одсто и додао да ће коначна одлука о повећању стопе ПДВ-а бити донета када се сагледа расходна страна буџета.

Ова година је већ изгубљена у смислу смањења буџетског дефицита, али ће у наредној години он бити смањен за око 100 милијарди динара, изјавио је министар финансија и привреде, на брифингу за новинаре који прате економска кретања у земљи.

Динкић је рекао да су у току припреме за доношење сета мера, како на расходној, тако и на приходној страни буџета, које ће бити оличене у виду 17 закона и додао да ће ти законски предлози бити у Скупштини Србије у септембру, а највећи део мера ступиће на снагу у октобру.

Министар финансија и привреде је указао да се ефекти тих мера не могу осетити у овој, већ тек почетком наредне године.

Наглашавајући да је планирано да се не доносе једностране мере повећања само неких пореских намета, већ и да се смање расходи, Динкић је прецизирао да је планирано укидање око 256 парафискалних намета.

На тај начин ће законски бити онемогућено да било ко у земљи осим Министарства финансија уводи било какве порезе и накнаде, и то ће престати од октобра, рекао је Динкић. 
Јоомла templateс бy а4јоомла