Банер
Банер
Повећана наплата доприноса за социјално осигурање
Вести
петак, 10 август 2012 10:04

Извор: Пореска управа

Обавештавамо Вас да је  због увођења новог система, наплата доприноса за социјално осигурање у јулу већа за 3 одсто, или 1,2 милијарде динара, у односу на претходни месец. За око 10 одсто повећан је број послодаваца који измирују своје обавезе односно који плаћају и зараде и доприносе.

Подсетимо, примена новог система наплате доприноса заснованог на свакодневној размени података између банака и Пореске управе о извршеним трансакцијама у вези са исплатом зарада почела је 03. јула ове године.

У јулу је на рачун пореза и доприноса уплаћено 58,3 милијарде динара, што је за 7 одсто или за 2,5 милијарди динара више него у јулу прошле године. Од укупно наплаћеног износа, на рачун доприноса уплаћено је 38,6 милијарди динара.

Пореска управа ће од 10. августа почети да позива послодавце који нису измирили обавезе према својим запосленима. Запослени у Контакт центру ће их обавештавати да се, на основу евиденције коју поседује Пореска управа, налазе на листи дужника и да се у што краћем року јаве надлежној филијали Пореске управе, како би измирили обавезе, јер у супротном улазе у убрзани поступак принудне наплате.

Чланом 30а Закона о пореском поступку и пореској администрацији, предвиђено је да банке врше контролу исплата пореза и доприноса пре саме исплате нето зарада. Тренутно се спроводи прва фаза која подразумева свакодневно обавештавање Пореске управе о уплатама за претходни дан. Банке, њих 33, свакодневно шаљу податке Удружењу банака Србије, које затим, обједињене податке прослеђује Пореској управи. 
Јоомла templateс бy а4јоомла